Alacsony a megtakarítások szintje hazánkban

Vágólapra másolva!
Aggasztó Magyarországon a lakossági megtakarítások alacsony szintje, ami hosszabb távon vagy a beruházási dinamika mérséklődéséhez, vagy az állam külső eladósodásához vezethet - mondta Kornai János közgazdász professzor kedden a Budapesti Értéktőzsdén. Kornai véleménye szerint a forint még mindig túlértékelt.
Vágólapra másolva!

Első csengetés

A Budapesti Értéktőzsde hagyományteremtés céljából havonta egy-egy politikust, közéleti személyiséget kér fel arra, hogy a New York-i tőzsdétől kapott csengő megszólaltatásával ünnepélyesen elindítsa a kereskedést. Elsőként Kornai János volt az ünnepélyes megnyitó vendége.

Kornai János elmondása szerint a magyar lakosság megtakarítási hajlandósága rendkívül alacsony a legtöbb fejlett országhoz képest, és néhány térségbeli országhoz viszonyítva is. A GDP-hez viszonyított megtakarítási arány Magyarországon 5 százalék, míg Németországban 6,5, Finnországban 12 százalék, Lengyelországban pedig kiugróan magas, 20 százalék.

Kornai, a Harvard egyetem tanára a megtakarítások ösztönzésére elengedhetetlennek tartja a nyugdíjrendszer és az egészségügyi magánbiztosítás fejlesztését, kiszámíthatóságának növelését.

A Nemzeti Bank statisztikái szerint a lakosság pénzügyi vagyonának mintegy kétharmada készpénzben és bankbetétben áll, ezzel óriási különbségek találhatók hazánk és a nyugati országok pénzügyi kultúrája között. Az EU-ban a készpénz és banki betétek aránya a lakosság vagyonán belül kevesebb, mint fele a magyarországi értéknek. Az Egyesült Államokban a készpénz és betét aránya harmada a magyarországinak, ezen belül pedig a készpénz aránya 1,1 százalék.

A közgazdász professzor véleménye szerint a forint még mindig túlértékelt, enyhe gyengítésére lenne szükség.