A vártnál jobban nőtt a német munkanélküliség

Vágólapra másolva!
Hatodik hónapja emelkedik a munkanélküliek száma Európa legnagyobb gazdaságában. Elemzők szerint a stagnáló gazdaság és a háborús félelmek miatt a vállalatok nem vesznek fel munkaerőt.
Vágólapra másolva!
Virágzik a feketemunka Németországban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030304viragzik.html

Februárban a munkanélküliek száma 4,36 millióra nőtt, ami 67 ezerrel több, mint januárban - a német munkaügyi hivatal adatai szerint. Az elemzők ennek a felére számítottak. A munkanélküliségi ráta így 8,7 százalékra emelkedett, a januári 8,6 százalékról.

Az ország nyugati részében (amely a GDP 94 százalékát adja) 50 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma. A keleti országrészben 17 ezres volt a növekedés.

A németek egyre többet spórolnak a nyaraláson/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030305anemetek.html

A német gazdaság nagyon rossz helyzetben van, és nem valószínű, hogy ebből a recesszióból a közeljövőben kilábal, mondta a legnagyobb német cementgyár, a Heidelberg Cement AG vezérigazgatója, Erwin Bauer. A gyár évek óta folyamatosan leépít, csakúgy, mint a hasonló nagyvállalatok - írta a Bloomberg. A nyomdaipari MAN Roland AG és az építőipari Pfleiderer AG is hónapról hónapra bocsátja el dolgozóit: a MAN Roland 8 ezer embert foglalkoztat, és jelenleg a szakszervezettel tárgyal a munkaerő csökkentésről, a 6230 főt alkalmazó Pfleiderer pedig azt közölte, hogy még nem döntöttek az idei elbocsátások mértékéről.

Csökkenő autóeladások, menekülés a tőzsdéről

Németországban a legdrágábbak az autók/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030228nemetorszagban.html

A háborús félelmek leginkább a Porsche AG-t érintik az autógyártók közül. A Porsche észak-amerikai eladásai 37 százalékot estek az elmúlt hónapban. A frankfurti tőzsde irányadó mutatója, a DAX index idén közel 14 százalékot esett, 2002-ben pedig összesen 44 százalékot zuhant: ez a Bloomberg által regisztrált indexek közül a legnagyobb esés. A német fogyasztói bizalom nyolcéves mélyponton van, a viszonteladói árak pedig három hónapja először emelkedtek februárban.

A Bloomberg által megkérdezett 25 elemző közül 14 úgy vélte, hogy a kedvezőtlen gazdasági trendek miatt az Európai Központi Bank csütörtökön tovább csökkenti irányadó kamatát.