Márciusban csökkent a német üzleti bizalom

Vágólapra másolva!
A német Ifo intézet márciusi üzleti bizalmi indexe 88,1 ponton állt, ami csökkenést jelez az előző hónaphoz képest. Februárban az index 88,9 pontra erősödött a januári 87,4 pontról.
Vágólapra másolva!

A csökkenés oka, hogy a német vállalatok az iraki háború miatt elhalasztották befektetéseiket, így megnövelve a veszélyét a legnagyobb európai gazdaság szűkülésének. Az Ifo index egyébként három hónap óta első alkalommal csökkent az év harmadik hónapjában. Gernot Nerb, az Ifo jelentés egyik készítője szerint jelenleg reménytelen a gazdasági fellendülés megindulása.

Az index közzétételét erős várakozás előzte meg, mivel az eurozóna legerősebb gazdaságáról az iraki háború idején készült a felmérés. Az Ifo intézet az elemzéshez szükséges adatok háromnegyedét ugyanakkor még a háború beindítása előtt gyűjtötte be.

A 7 ezer cég véleményén alapuló adat kedvezőtlenebb volt, mint ami a szakértői várakozásokban szerepelt. A szakértők némi javulásra számítottak, amiben kifejezésre jutottak a német gazdaság fordulatához fűződő nem túl erőteljes remények.

Az eurózóna egyharmadát kitevő német gazdaság az elmúlt negyedévben gyakorlatilag stagnált, és alig növekedett 2001 második féléve óta, amikor recesszióba süllyedt.

A legfrissebb Ifo index közzétételét követően csupán kis mértékben változtak a részvényárfolyamok a frankfurti értéktőzsdén. A DAX index délelőtt 11 órakor 2639,45 ponton, ami 0,1 százalékos nyereségen állt.