Hamis benzin árasztotta el Romániát

Vágólapra másolva!
A Romániában forgalmazott autóbenzin legalább 20-25 százaléka hamisított termék - jelentette ki szerdán Dan Ioan Popescu román ipari miniszter, aki szerint emiatt folyt be a tervezettnél jóval kevesebb üzemanyag-illeték az első negyedévben.
Vágólapra másolva!

A miniszter azt követően nyilatkozott, hogy a román sajtóban, de még a kormányon belül is, vita bontakozott ki az üzemanyagok május elsejétől bejelentett, közel 5 százalékos áremelésének szükségességéről. A román pénzügyminisztérium a tervezett bevétel elmaradásával indokolta, hogy feltétlenül szükség van az üzemanyagra kivetett illetéket növelni. A pénzügyminisztériumi illetékesek szerint ellenkező esetben veszélybe kerülhet az idei esztendőre elfogadott román költségvetés.

Az illeték behajtásának elhanyagolásával vádolt ipari minisztérium vezetője elmondta, hogy a mostani szigorú tél nehéz közlekedési viszonyai valóban a benzinfogyasztás csökkenéséhez vezettek, de a bajokat alapvetően az okozza, hogy tavaly és az év első három hónapjában rendkívül nagy mennyiségű pancsolt autóbenzin árasztotta el a piacot. A minisztérium számításai szerint jelenleg a Romániában forgalmazott benzin 20-25 százaléka ilyen termék.

A román sajtó az elmúlt hetekben két jelentősebb benzinhamisítási, illetve csempészési esetről adott hírt. A lapok arról számoltak be, hogy az ország nyugati részén, Arad megyében az orosz Lukoil társaság benzinkútjainál nagy mennyiségű oldószerrel kezelt, s emiatt nagyon rossz minőségű benzint forgalmaztak, illetve az elmúlt napokban a Fekete-tengeri Konstanca kikötőjének üzemanyag raktáraiban bukkantak 500 tonna "gazdátlan" benzinre.