Lengyelország 48 darab F-16-ost vett

Vágólapra másolva!
A lengyel védelmi miniszter, Jerzy Szmajdzinski és Tome Walters amerikai tábornok pénteken aláírta a megállapodást 48 darab F-16-os harci repülőgép szállításáról 3,5 milliárd dollár értékben. Ez a legnagyobb külföldi katonai megrendelés egy volt szocialista országtól a hidegháború vége óta. A repülőgépeket az amerikai Lockheed Martin szállítja.
Vágólapra másolva!

A megállapodás szerint amerikai vállalatok a vételárat meghaladó értékű befektetéseket és megrendeléseket adnak a lengyel iparnak és a szolgáltatási szektornak. A repülőgépek szállítása, tartalék motorokkal, rakétákkal és bombákkal együtt, 2006-ban kezdődik, a levásárlási program futama tíz év.

A tervezett ellentételezési beruházások között van az amerikai General Motors autógyár, amely egy már működő üzemet bővítene Gliwicében, a Motorola, amely mobiltelefon-gyár beruházást ígért a lengyel közszolgálati távközlési rendszerbe, valamint a Halliburton, amely egy leányvállalata révén felújítaná a gdanski olajfinomítót. Lengyel üzemek ugyanakkor motorokat és motor-alkatrészeket gyártanak majd a Lockheed Martin és a Pratt and Whitney cégek számára.

A lengyel kormány tavaly decemberben döntött az F-16-osok mellett. A megrendelésért versenyben volt még a svéd-brit Gripen és a francia Mirage is.