A térségben csak nálunk nő a munkaköltség

Vágólapra másolva!
A béremelkedések hatására a magyar gazdaságban növekszik egyedül a térség országai közül az egységnyi termékértékre eső munkaerőköltség, ami hátrányt jelenthet a külföldi működőtőke-befektetésekért folyó versenyben - közölte heti térségi elemzésében a Citigroup.
Vágólapra másolva!

A reálbérnövekmény az év első két hónapjában éves összevetésben 15,4 százalékos volt Magyarországon. A londoni elemzők szerint az év hátralévő részében elképzelhető a reálbérnövekedés mérséklődése, az azonban így is gyorsabban emelkedik a termelékenység javulási üteménél, ezáltal kedvezőtlenül befolyásolja az egységnyi termékértékre jutó munkaköltséget.

Az elemzés szerint mind a négy térségbeli éllovas csatlakozásra váró országban, Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban 6-10 százalékos a gazdaság termelékenységének javulása éves összevetésben. A Magyarországon kívüli három másik országban azonban sokkal lassabban nőnek a reálbérek.

Ennek eredményeként a négy ország közül Magyarország az egyetlen, ahol emelkedik az egységnyi előállított termékérték munkaköltsége, a többi háromban folyamatosan csökken - áll a Citigroup londoni befektetési érdekeltségének heti elemzésében.