Szűkül az állam támogatási jogköre

Vágólapra másolva!
Az állami támogatások csökkenésével kell számolni az uniós csatlakozást követően, de azért a tagállamok - bizonyos keretek között - támogathatják a kis- és közepes vállalkozásaikat.
Vágólapra másolva!

A támogatási szabályokat tekintve Magyarország annyiban van kedvező helyzetben, hogy a közösségi szinthez viszonyítva az ország egész területét elmaradottnak minősítették az unióban, így a nagyberuházásokhoz 50 százalékos állami támogatás igényelhető, amit a kis- és közepes vállalkozásoknál további 15 százalékkal lehet megemelni.

Az unióban havonta vizsgálják az ország elmaradottságát, így a felzárkózással együtt rohamosan csökkenhet az állami támogatások mértéke. A felelősség a kedvezményezettet, azaz a támogatott cégeket terheli. A jogutód nélkül megszűnő társaságoknál a cég volt vezetőjét keresik meg, hogy fizesse vissza a jogtalanul kapott állami támogatást kamatostul.

Automatikus és jóváhagyástól függő támogatások

Az állami támogatások megítélésénél vannak automatikus és az unió illetékes bizottságának jóváhagyásától függő mentességek. Automatikus mentességet élveznek a szociális jellegű támogatások magánszemélyeknél, vagy a természeti csapások okozta károk enyhítésére folyósított pénzek. Az elmaradott térségek támogatása azonban már csak jóváhagyással lehetséges.

Az úgynevezett érzékeny - mezőgazdaság, halászat, acélipar, szénbányászat - ágazatoknál is kapható állami támogatás. Az uniós versenypolitika lehetővé teszi azt is, hogy az állam, vagy a helyi közösségek támogassák a kisebb vállalkozások gazdasági terveit. Így például támogatást kaphatnak az olyan kis- és középvállalkozások, amelyek legfeljebb 150 főt foglalkoztatnak, és éves forgalmuk pedig nem éri el a 150 millió eurót. Azonban a támogatás mértéke ebben az esetben sem haladhatja meg a 100 ezer eurót, vagy a bruttó költségek 15 százalékát.