Telített a budapesti irodapiac

Vágólapra másolva!
Az öt hazai ingatlanügynökség alkotta Reseach Forum szerint a budapesti irodapiac telített. A várakozások szerint az idén 80 ezer négyzetméter új irodaterületet adnak át, ami mintegy fele a tavalyi évben átadott irodáknak. Az idei első öt hónapban a budapesti irodák négyzetméterének bérleti díja 12-15 euróba került. 
Vágólapra másolva!

Chris Naylor, a DTZ Hungary Kft. ügyvezető igazgatója szerdán egy sajtótájékoztatón elmondta: az öt ingatlanügynökség alkotta Research Fórum szerint a főváros összesen mintegy 1,3 millió négyzetméter alapterületű irodavagyonnal rendelkezik. Az előrejelzés szerint 2003-ban 120-130 ezer négyzetméter irodát adnak bérbe, ami megfelel a múlt évinek. Az idei első öt hónapban a cégek 45 ezer négyzetméternyi irodát béreltek ki. Hozzátette: várható tendencia, hogy az irodabérlők körében felértékelődik a főváros központi üzleti negyede, a 4-es metró építése miatt a XI. kerület, valamint a IX. kerület déli része.

Chris Naylor emlékeztetett arra, hogy Bécs hétszer akkora irodaterülettel rendelkezik mint Budapest, ez alapján még jelentős lehet a növekedés.

A bérleti díjak és az eladási árak tekintetében stagnálásra számítanak az ingatlanpiaci szakemberek. Megfigyelhető, hogy az irodák kiválasztása más-más elsődleges szempontok alapján történik. Míg a vállalatoknál az ár- és a piaci kondíciók mellett a jó közlekedés és a parkolási helyzet jelenti a fő szempontokat, addig a kormányzati intézmények a biztonságot, az informatikai hálózat kiépítettségét és mindenekelőtt a Parlament közelségét tekintik fontosnak.

A GKI becslése szerint amennyiben a kereslet az idén elmarad a feltételezett szinttől, úgy 70-80 ezer négyzetméter iroda épülhet fel a fővárosban. Ám kedvező makrogazdasági helyzet esetében ez a szám meghaladhatja a 150 ezer négyzetmétert is.

A GKI adatai szerint az idei első negyedévben az újonnan kötött szerződésekben szereplő bérleti díjak egy hónapra a 12-15 euróba kerültek. Nem hagyható azonban figyelmen kívül az a tény, hogy a szerződő felek közül a bérlők bevételei forintban keletkeznek, a bérleti díj kifizetései pedig euróban esedékesek. Ezért a GKI szerint egyértelműen a bérleti díjak reálértékben vett csökkenésére lehet számítani.

Máth András, a GKI szakembere utalt arra, hogy az általuk becsült másfél millió négyzetméter fővárosi irodaterületen felül még legalább ugyanekkora alapterületű iroda található, amelyeket lakásokban bérelnek.