Zsíradót vezetnének be a britek

Vágólapra másolva!
A brit orvosi kamara kezdeményezte, hogy az egyre elhízó lakosság miatt zsíradót vezessenek be Nagy-Britanniában, közölte a szervezet hétfőn. A férfiak egyötöde, míg a nők egynegyede szenved túlsúlytól az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!
Kövérség-robbanás várható/tudomany/elet/20030603koversegrobbanas.html

A kamara (British Medical Association) adatai szerint a szigetországban népbetegség az elhízás, sőt a probléma kezd "járványszerű mértékben nőni". Az orvosok éppen ezért 17,5 százalékos forgalmi adót vetnének ki bizonyos mennyiségnél több szénhidrátot és zsiradékot tartalmazó élelmiszerekre, írta a Reuters.

A kormányzat adatai szerint a férfiak egyötöde, míg a nők egynegyede szenved túlsúlytól az Egyesült Királyságban. A brit Egészségügyi Minisztérium alá tartozó Nemzeti Egészségügyi Hivatalnak (National Health Service) évi 500 millió brit fontjába (mintegy 186 milliárd forint) kerül évente az elhízással kapcsolatos betegségek kezelése.

A kezdeményezést ellenzők szerint az adó csak a szegényebbeket sújtaná, mivel ez a társadalmi réteg vásárol inkább olcsóbb, zsírosabb ételt. Az orvosi kamara azonban a vádakra közölte, hogy egy ilyen adó legjobban a gyártókat érintené, akik egészségesebb összetételű élelmiszert kellene, hogy előállítsanak. A szegényekre gyakorolt hatás csekély lenne, mondta a kamara szóvivője, dr. Martin Breach.

A magyarok szalonnát esznek müzli helyett/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030526amagyarok.html

Egy egészségügyi alapítvány, a British Heart Foundation szerint elsősorban széles körű tájékoztatásra van szükség, hogy megértessék az emberekkel a zsíros élelmiszer veszélyét. A zsiradék az élelmiszeripar mellékterméke, mondta Breach, aki szerint a gyártók mindent megtesznek, hogy hasznosítsák. A gyártók olcsó töltelékanyagnak használják a zsiradékot, mondta a szóvivő.

A világegészségügyi szervezet, a WHO adatai szerint a világon több mint egymilliárd ember túlsúlyos. Ebből mintegy 17,6 millióan öt éven aluli gyermekek.