Szinte az összes német euró kokainos

Vágólapra másolva!
Csaknem minden német euró bankjegyen kokain nyomai fedezhetők fel - állapították meg nürnbergi tudósok. 2002 januárban hetven bankjegy közül még csak kettőn fedezték fel a kábítószer nyomait, azonban 2002 augusztusában tíz euró bankjegy közül már kilencen találtak kokain nyomokat. - közölte a dpa-val Fritz Sörgel, a nürnbergi biogyógyszerkutató intézet professzora.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Sörgel szerint ezzel a vizsgálattal következtetni lehet arra, hogy milyen mértékű a kokainfogyasztás Németországban, ugyanis a fogyasztók az összegöngyölt bankjegyeket használnak arra, hogy a drogot beszippantsák orrukba. A kutatók 700 darab eurós bankjegyet vizsgáltak meg és átlag 0,4 mikrogramm kokaint találtak bankjegyenként, ez azonban növekvőben van, de már így is megegyezik az amerikai értékekkel. A nagyobb névértékű - 100, 200 és 500 eurós - bankjegyeken kisebb mennyiségű kokaint fedeztek fel.

Közvetlenül az új devizára történt átállást követően a kutatók megvizsgáltak 12 európai országból származó 50-50 bankjegyet. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozva Sörgel elmondta, hogy Ausztria és Németország vonatkozásában viszonylag azonos mennyiségű kokainnyomot találtak rajtuk.