A dollár további erősödését várják az elemzők

Vágólapra másolva!
Tovább erősödhet az amerikai fizetőeszköz az euróhoz képest a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint. Egy euró hétfőn koradélután 1,1370 dollárt ért. Június 16. óta a dollár 3,7 százalékot erősödött az euróhoz képest. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a dollár erősödik, de az euró idén megtartja a dollárral szembeni erősebb pozícióját.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg News 33 elemzőt kérdezett meg a dollár erősödésével kapcsolatban, akik közül 23-an az amerikai fizetőeszköz vételét, vagy tartását javasolták az euróval szemben a héten. 17-en a japán jennel szemben is vételre vagy tartásra javasolták a dollárt. A Rabobank Groep londoni szakembere, Lee Ferridge szerint a gazdaságélénkítő lépések hatására ismét bővülni kezd az amerikai ipar termalése. A devizakereskedési vezető arra számít, hogy év végére 1,08-ra erősödik az euróhoz képest a dollár.

Financial Times: nyomás alá kerülhet a forint/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030707afinancial.html

Egy csütörtökön kiadott jelentés alapján az Egyesült Államok szolgáltatóipara júniusban harmadik hónapja növekszik. A világ legnagyobb gazdaságának GDP-je 3,5 százalékával nő ebben a negyedévben a Bloomberg által megkérdezett 60 elemző konszenzusa szerint. Ez jelentős növekedés az első negyedévhez képest, amikor is 1,4 százalékos GDP-növekedést regisztráltak az Egyesült Államokban. Az első negyedéves GDP-növekedés jóval alulmúlta a 1-9-2,5 százalékos várakozásokat, és az előzetesen kiadott 1,9 százalékos adatot is.

A befektetők egy része annyira megnyugtatónak találja az újonnan kiadott adatokat, hogy részvények helyett állampapírokba fektet. A tízéves kincstárjegyek hozama 54 bázisponttal ugrott meg az elmúlt három hét alatt. Ha tovább nő az érdeklődés az állampapírok iránt, az a dollár erősödéséhez jelentősen hozzájárul.

Nagyobb lett a vártnál az amerikai munkanélküliség/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20030703nagyobb.html

A dollár előnyét az euróval szemben az is alátámasztja, hogy az európai gazdaságok kilátásai rosszabbak lettek a második negyedévre, sőt nőtt a recessziós veszélye: az ipari megrendelések Németországban, az eurórégió legnagyobb gazdaságában 2,2 százalékkal csökkentek májusban. Előzetes adatok szerint júniusban 11 ezerrel nőtt a német munkanélküliek száma, ezzel a munkanélküliség 4 és féléves csúcsra, 10,7 százalékra emelkedhet.

A negatív hírek ellenére egyesek szerint több minden visszafoghatja a dollár erősödését: ezek az elemzők úgy vélik, hogy a növekedés nem lesz elég ahhoz, hogy külföldi tőkét csábítson az USA-ba. Az Egyesült Államoknak naponta 1,4 milliárd dollárra van szüksége ahhoz, hogy fedezze a deficitet. Ezzel szemben a japánnak és az Európai Unió országainak többlete van, írta a Bloomberg.

Az amerikai adatok sem mind jók: a munkanélküliségi ráta 6,4 százalékra nőtt júniusban, ami több mint kilencéves csúcs. Hosszú távon az euró megtartja erősebb pozícióját a dollárral szemben, a gazdasági problémák és a hiány miatt, mondták az elemzők.