Hamarosan drágulhat a dinnye

Vágólapra másolva!
Még a héten felgyorsulhat a dinnyeexport, és így enyhülhet a feszült piaci helyzet - jelentette ki Mártonffy Béla, a zöldség-gyümölcs terméktanács ügyvezető igazgatója hétfőn a távirati iroda érdeklődésére. A szakember szerint a szezon hátralévő részében 10-15 forinttal nőhet a dinnye ára kilogrammonként.
Vágólapra másolva!

A szakember elmondta: a dinnyepiacon tapasztalható alacsony árakat elsősorban az okozta, hogy a mediterrán térségben késett a dinnye érése, ezért a magyar export csak később indulhatott Európába.

Az utóbbi hetekben a termelők aggodalmára elsősorban az adott okot, hogy az Európai Unió országaiba tavaly július közepéig mintegy 10 ezer tonnát exportáltak, míg az idén ennek a mennyiségnek csak mintegy fele került az Unióba.

Mártonffy Béla biztos abban, hogy a szezon hátralévő részében - elsősorban az exportpiacon - nőnek az árak, a jelenlegi 8-15 forintról legalább 20 forintra kilónként. Ennek következtében a magyar piaci árak is emelkedhetnek a mostani 20-25 forintos kilónkénti árról 30-35 forintra" - tette hozzá.

Linkek a görögdinnyérőlhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/ipar_es_mezogazdasag/mezogazdasag/novenytermesztes/gyumolcs/gorogdinnye/

A terméktanács igazgatója úgy vélte, hogy egy hosszú meleg ősz még akár meg is fordíthatja a jelenlegi piaci tendenciákat. Szerinte ugyanis mintegy 180-200 ezer tonnás dinnyetermés is lehet Magyarországon, amelyből 150 ezer tonna is lehet az export, ami azonban jórészt az időjárás függvénye.

Az elmúlt időszak legrosszabb dinnyetermését 1997-ben regisztrálhatták a termelők, ekkor a termés alig haladta meg a 100 ezer tonnát. Tavaly ugyanakkor az aszály ellenére az elmúlt évek legjobb dinnyetermését takaríthatták be a termelők. Ekkor a dinnyetermés meghaladta a 180 ezer tonnát.

A magyar dinnye mennyiségének általában mintegy 70 százaléka kerül exportra. Elsősorban Lengyelországban, Csehországban és Németországban van nagy keletje a magyar dinnyének. De sok fogy belőle a Baltikumban, Ausztriában, Szlovákiában és a skandináv országokban is.