Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 2003 júniusában az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,3 százalékkal, az év első hat hónapjában pedig 3,9 százalékkal emelkedett. A termelés mennyisége a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint júniusban az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, tavaly júniushoz viszonyítva pedig 2,8 százalékkal nőtt - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.
Vágólapra másolva!

Az első félévben az ipari export 6,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a belföldi értékesítés 0,9 százalékkal bővült.

Idén júniusban a feldolgozóipari termelés az előző éveshez képest 4,8, a villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás teljesítménye pedig 3,7 százalékkal emelkedett.

Az ágazatok közül legnagyobb mértékben, 13,8 százalékkal a feldolgozóipari termelés nyolc százalékát képviselő fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártása nőtt. Hasonlóan az előző hónaphoz, a feldolgozóipar több mint egynegyedét képviselő villamos gép, műszer gyártása is dinamikusan, 11,3 százalékkal bővült. A járműgyártás volumene 9,5 százalékkal emelkedett az átlagon felüli keresletnövekedésnek köszönhetően.

KSHhttp://www.ksh.hu

A feldolgozóipar több mint hatodát képviselő élelmiszer-, ital- és dohánygyártás mennyisége 2,3 százalékkal csökkent. Folytatva az előző hónapok csökkenő tendenciáját, kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás teljesítménye 11,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A legnagyobb mértékű visszaesés változatlanul a bőrtermék, lábbeli gyártása (28,5 százalék) alágban figyelhető meg.

Magyarország területi egységei közül az ipari termelés 2003 első hat hónapjában számottevően a közép-magyarországi, valamint a nyugat-dunántúli régióban bővült (7,4, illetve 7,2 százalékkal). Csökkenést két régióban, a dél-alföldiben (0,7 százalék) és a dél-dunántúliban (2,2 százalék) regisztrált a KSH.