Negyedével csökkenhet a focisták fizetése

Vágólapra másolva!
Jelentősen, akár 25 százalékkal is csökkenhet a magyar futballisták keresete az uniós csatlakozást követően - értesült a Világgazdaság. A tagsággal a költségvetésükben jelenleg is átlagosan 28 százalékos csökkenést elkönyvelő klubok is veszíthetnek.
Vágólapra másolva!

Az uniós csatlakozással megszűnik a profi labdarúgók egyéni vállalkozói státusa, a munkaviszonyba való átsorolásuk jelentősen megnöveli a klubokat működtető gazdasági társaságok anyagi terheit is, így csak úgy kerülhető el a teljes csőd, ha csökkennek a labdarúgók fizetései. Szieben László, a Magyar Labdarúgóliga (MLL) igazgatója szerint a játékosok jövedelme legalább 25 százalékkal csökken.

A kevésbé felértékelt labdarúgók így a korábbi átlag évi bruttó 5-7 millió forintos keresetüknek mondhatnak búcsút, míg az itthon sztároknak tartott futballisták a 20-40 millió forintos jövedelmük egy részétől esnek el.

A kérdés egyelőre az, hogy miként lép életbe az EU-csatlakozás kapcsán már megkezdett sporttörvény-módosítás erre vonatkozó szabályozása. Szieben László tudomása szerint legalább kétéves türelmi idővel kellene módosítani a meglévő jogszabályokon.

Az első osztályú klubokat működtető gazdasági társaságok átlagosan 28 százalékkal kisebb költségvetéssel gazdálkodnak a nemrég elkezdődött 2003/2004-es szezonban, mint a korábbi bajnokságban, mondta a Világgazdaságnak Szieben László.

Az UTE költségvetése 44 százalékkal csökkent a korábbi közel 700 millió forintról. A jelenlegi legtőkeerősebb társaság az FTC Rt., amely körülbelül egymilliárd forintos költségvetéssel vágott neki az ősznek. Átlagosan azonban 300-400 millió forintos költségvetéssel mozgatják a klubokat.

Megalakult az FTC Rt./uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030221megalakult.html