A jobb életszínvonal miatt kevesebb vodka fogy Moszkvában

Vágólapra másolva!
Oroszországban az utóbbi években - az életminőség javulásával párhuzamosan - kevesebb vodka, viszont több sör és bor fogy - derült ki az UFG befektetési ház felméréséből, amelynek eredményét szerdán ismertette a The Moscow Times című orosz napilap.
Vágólapra másolva!

A mindenkit sokkoló 1998-as pénzügyi összeomlást követően 10 százalékkal megugrott a tömény szeszes italok fogyasztása, 1999-ben pedig elérte az egy főre jutó 22,4 litert. Az utóbbi négy évben rögzített, évi átlagos 5 százalékos folyamatos gazdasági növekedés után tavaly ez a mutató már csak 19,7 liter volt, áll a felmérésben.

A magyarok szalonnát esznek müzli helyett/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030526amagyarok.html

A fogyasztási cikkek forgalmát elemző UFG-szakértő szerint az emberek több alkoholt fogyasztanak vidéken, ahol alacsonyabbak a jövedelmek és az általános gazdasági helyzet is rosszabb, mint a városokban.

A sör- és borfogyasztás ezzel szemben megnégyszereződött a jelzett időszakban. Az 1998-as évi 22,5 literes fejenkénti sörfogyasztási mutató 2002-re 49 literre ugrott, a borivási érték pedig duplájára, 5,5 literre nőtt.

Nyáron még nem, de jövőre már drágul a sör/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20030812nyaron.html

Az UFG moszkvai viszonylatban is készített felmérést. E szerint a moszkvaiak évente átlagosan 90,5 liter sört gurítanak le torkukon, ez 7 literrel haladja meg az amerikai és 8-cal a holland főváros lakóinak fogyasztását. Az orosz sörgyártók szövetsége szerint azonban ez az adat túlzó, mert az UFG 8-9 millió moszkvai lakossal számolt, holott ez az adat közelebb áll a 11-12 millióhoz. A szövetség számítása szerint az egy főre eső moszkvai sörfogyasztás így 70 liter körül alakul. Az összes alkoholt tekintve az oroszok idén az első félévben 3,4 százalékkal többet fogyasztottak, mint tavaly a hasonló időszakban.