Keresi a koalíció a hiányzó pénzt

Vágólapra másolva!
70-80 milliárd forintra lenne szüksége a koalíciónak ahhoz, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) bevételi elvárása és az szabad demokraták adócsökkentési terve egyszerre teljesülhessen, a Napi Gazdaság számításai szerint.
Vágólapra másolva!

A koalíciós kormányzat ugyan 153 milliárd forint fedezetének előteremtésére hozott létre bizottságot, ennek az összegnek azonban csak a felét kell előteremteniük a Napi Gazdaság szerint. A koalícióban kialakult vita sarkalatos pontja a jövő évi adótábla fedezete: a már elfogadott, alacsonyabb adókulcsokat tartalmazó tábla ugyanis 153 milliárd forinttal kurtítaná meg a költségvetés bevételeit, és ezt a jelenlegi helyzetben nem tudja vállalni a PM.

Forrást keresnek az adócsökkentéshez/itthon/20030825forrast.html

Megtakarítást jelent az a 40,5 milliárd forint, amit eredetileg az adótábla változásának kompenzálására tervezett be a pénzügyi tárca az adójóváírás növelésével, és amit a jelek szerint nem kell majd igénybe venni, írta a napilap. A veszteség oldalát dagasztják viszont az olyan kormánypárti javaslatok, mint például a lakáscélú hiteltörlesztés utáni kedvezmény részleges meghagyása, vagy a távhő és a személyszállítás magasabb áfakulcs alá sorolásának elhalasztása. Ezek a tételek 30-40 milliárd forinttal terhelik meg a büdzsét.

80-90 milliárd forint bevételt jelent viszont az, ha a tervekkel szemben mégsem csökken 25-ről 23 százalékra a felső áfakulcs. Ennek a csökkentése nem uniós követelmény, és akár egy évvel későbbre is halasztható. Az eredeti tervekhez képest tehát 120-130 milliárd forint szabadulhat fel a feslő áfakulcsot és az adójóváírást érintő döntéssel, míg a másik oldalon 200-210 milliárdos kiesés jelentkezne.