Mégsem a spórolás az adócsökkentés fedezete

Vágólapra másolva!
A 25 százalékos áfakulcs megtartása és a korábbinál magasabb infláció adhatja a fedezetét az szja-kulcsok csökkentésének - értesült a Világgazdaság. Korábban az adócsökkentés forrásait kereső bizottság vezetője még azt közölte, hogy várhatóan az állami kiadások csökkentésével ellensúlyozzák az alacsonyabb adókulcsok okozta kevesebb bevételt.
Vágólapra másolva!
Csökken jövőre az szja/uzletinegyed/ado/szja/20030829csokken.html

Megszületett a két koalíciós párt megállapodása adóügyben. A Világgazdaság értesülése szerint a 25 százalékos áfakulcs megtartása mintegy 70 milliárd, az inflációs előrejelzés korrigálása - vagyis a pénzromlás ütemének növelése - pedig 70-150 milliárd forintnyi többletbevételhez juttatná a költségvetést. Mindez lehetővé teszi, hogy a szja-kulcsok és sávok a törvényben előírt módon változzanak 2004-től.

Mint arról korábban az [origo] beszámolt, Veres János, a pénzügyi tárca politikai államtitkára korábban úgy nyilatkozott, hogy várhatóan az állami kiadások lefaragásával teremtik elő az adócsökkentés fedezetét. A koalíciós pártok vezetői és a kormányfő szerdán jelentette volna be az adóügyi megállapodást, de találkozójuk "technikai malőr" miatt elmaradt.

A kormány korábbi tervei szerint a jelenlegi legmagasabb, 25 százalékos adókulcs 23 százalékosra mérséklődött volna Magyarország unis csatlakozásakor.