A leépítésekkel drágább lesz az állam

Vágólapra másolva!
A minisztériumok és a hozzájuk kapcsolódó intézmények számára kötelezően előírt 10 százalékos létszámleépítés helyett a Miniszterelnöki Hivatalban jövőre 30 százalékkal kevesebben dolgoznak majd, mint idén. A dolgozókat nem küldik el, csak munkahelyüket szervezik ki a MeH-ből, de az önálló szervezetek működése több kerül majd a jelenleginél - írja hétfői számában a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Jövő január 1-jétől a tervek szerint országos hatáskörű szervvé válik, a Nemzeti Területfejlesztési Hivatal, az Esélyegyenlőségi Kormánybiztosság és a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatala. Így az érintett mintegy 250 munkavállalónak nem szűnik meg az állása.

leftGyors üzleti internet ADSL-en csak most havi nettó 8 920 Ft-tól/uzleti_internet/adsl_pro.htmlADSL Profi

A jogilag és pénzügyileg külön álló szervezetek önálló költségvetési sorban jelennek meg a jövő évi büdzsében - mondta a Népszabadságnak Pulay Gyula, a MeH közigazgatási államtitkára. Januártól tehát csökken a MeH létszáma és csökken a hivatal közvetlen költségvetése is, ám a kiszervezések miatt az önállóan működő szervezetek létszáma - a jogi és pénzügyi önállóság következtében - 6-8 százalékkal nő. Az államtitkár szerint a kiszervezések nyomán 3-5 százalékkal kerül többe a hivatalok működése, a Népszabadság információi szerint ugyanakkor ennél jóval nagyobbak lesznek a költségek, és a létszám is több fővel bővül.

A kiszervezésekkel tehát nem csökkennek a költségvetés kiadásai, és nem lesz kevesebb az állami alkalmazottak száma sem. A Pénzügyminisztérium részéről ugyanakkor a Népszabadságnak elmondták, hogy az új hivatalok felállításának költségei megegyeznek azzal a csökkentéssel, amely a kiszervezés miatt a MeH-nál jelentkezik - írja a Népszabadság.