Az SZDSZ módosításokkal támogatja a költségvetést

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ szerint támogatható a jövő évre tervezett "takarékos" költségvetés, de a párt az önkormányzatok többlettámogatására összesen 30-35 milliárd forint átcsoportosítását tartja szükségesnek - közölte Kuncze Gábor kedden.
Vágólapra másolva!

A központi közigazgatás finanszírozása az idei 9,4 százalékról jövőre 8 százalékra csökken, ez lépés a takarékos állam felé - mondta az SZDSZ elnöke a keddi frakcióülés szünetében. Kuncze Gábor szólt arról is, hogy jövőre nőnek az infrastruktúra fejlesztését, valamint a jóléti kiadásokat szolgáló összegek. Elmondása szerint az előbbire 20 százalékkal jut több jövőre, mint idén, a jóléti kiadások pedig mintegy 500 milliárd forinttal nőnek 2004-ben.

Az SZDSZ elnöke jelezte: elfogadják a költségvetés gazdasági keretét, így a 3,8 százalékos tervezett hiánnyal is egyetértenek. "Az általunk keresett megoldások ezen a kereten belül léteznek majd" - tette hozzá. A szabad demokrata pártelnök hiányolta a költségvetésből a fővárost és a további hat, önálló tömegközlekedéssel rendelkező nagyvárost érintő tömegközlekedési normatívát, amelyre szerinte 12 milliárd forintot kell majd biztosítani. "Veszteséges vállalatokat nem kényszeríthetünk működésre" - mondta Kuncze, aki szerint a hiányt valahonnan pótolni kell, "de az önkormányzatok ereje ehhez most kevés." A pártelnök elmondása szerint az MSZP-vel folytatott tárgyalásokon dől el, hogy miből és mennyit kell, illetve lehet a költségvetésen belül átcsoportosítani, ám az SZDSZ semmilyen adóemelést nem támogat.