Spekuláció okozhatta a forint gyengülését

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt tovább zuhant a forint árfolyama; a magyar deviza gyengülését délután a jegybank szóbeli beavatkozása állította meg. Kereskedők szerint elképzelhető, hogy ezúttal ismét a forint ellen, jegybanki kamatemelés érdekében spekulálnak külföldi befektetők.
Vágólapra másolva!

A bankközi devizapiacon pénteken délután 8,20 százalékon állt a forint a sáv erős oldalán, 67 bázisponttal gyengébben az egy nappal korábbi árfolyamnál. Egy euróért 259,10/30 forintot adtak a csütörtök délutáni 257,20/40 forintos árfolyam után.

A jegybank szerint átmeneti a forint gyengülése/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20031031erosodott.html

Délelőtt az euró 260 forintnál is tovább erősödött, amit a jegybank szóbeli beavatkozása követett: a Magyar Nemzeti Bank szóvivője megerősítette a jegybankelnök korábbi nyilatkozatát, amely szerint tartós forintgyengülés esetén (vagyis ha az euró árfolyama stabilan 255 forintnál magasabb) a központi bank kamatot emel.

Kereskedők egyelőre csak találgatják a forint gyengeségének okát. Ismét szóba került a zloty gyengesége, a Jukosz-botrány, de néhányan azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy ezúttal a forint elleni spekulációról lehet szó. Úgy vélik, hogy valószínűleg a januárban a forint mellett spekuláló külföldi befektetők ezúttal újabb kamatemelésre akarják kényszeríteni a jegybankot, méghozzá a Monetáris Tanács hétfői ülésén.