Vágólapra másolva!
A magyar államháztartás hiánya az idén eléri a GDP 4,3 százalékát, bár a kormány 3,8 százalékkal számol - állítja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országjelentésének tervezete. A jelentés a korábbi 4,5 százalék helyett már 6 százalékos mérleghiányra számít - tudta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A magyar hivatalos véleményt még nem tartalmazó dokumentum szerint a gazdaság idén 2,9, jövőre pedig 3,3 százalékkal nőhet, bár a szervezet idén áprilisban még 3,1, illetve 3,7 százalékkal számolt.

A korábbi előrejelzéshez képest látványosan nőtt a várt folyó fizetési mérleghiány: év elején 4,5 százalékra tették a 2003-as deficit/GDP-arányt, a mostani előrejelzés viszont 6,0 százalékkal számol, a jövő évi várakozás pedig 3,8-ról 5,5 százalékra emelkedett.

Az OECD szerint javul a magyar gazdaság versenyképessége, a már megtelepült exportvezérelt vállalkozások pedig újabb magyar beszállítókat vonnak be. Az értékelés szerint különösen áldásosak lehetnek a jövő évre tervezett adócsökkentések; a társaságok csökkenő adóterhe ugyanis új állásokat hozhat létre, miközben terjed a részmunkaidős foglalkoztatás is. Az értékelés fontosnak tartja a közszféra reformját.

A szervezet szerint aggodalomra adnak okot az idén ősszel tett, a pénzügyi felügyelet függetlenségét veszélyeztető lépések; a miniszteri irányítás visszaállítása nem lenne kívánatos, ugyanis az az ellenőrzés hatékonyságának gyengülésével fenyeget.