Önbevallásos áfarendszert javasol a Versenyképességi Tanács

Vágólapra másolva!
A Versenyképességi Tanács javaslata szerint Magyarország európai uniós csatlakozásától be kellene vezetni az önbevalláson alapuló áfabefizetési technikát harmadik országok esetén is.
Vágólapra másolva!

A tanács keddi ülését követően Gaál Gyula, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) politikai államtitkára elmondta, hogy az önbevalláson alapuló áfabefizetéssel - harmadik ország felé - Magyarországnak mint a térség egyik logisztikai szolgáltató központjának szerepét szeretnék megerősíteni. Az önbevalláson alapuló befizetési technikával a cégeknek nem kellene azonnal - amikor a termék átlépi a határt - befizetniük az áfát - tette hozzá.

Az uniós országok gyakorlata a harmadik országok esetében vegyes, az áfafizetést illetően, ám - mint azt Gaál Gyula hangsúlyozta - az eddigi tapasztalatok szerint a tanács által javasolt technikának jelentős forgalomvonzó hatása van.

A kormány július 16-i ülésén döntött a Versenyképességi Tanács felállításáról. A testület feladata, hogy folyamatosan vizsgálja, milyen intézkedésekkel lehet elősegíteni Magyarország versenyképességének javítását. A tanács tagjai a pénzügyi, a gazdasági, a munkaügyi, valamint az oktatási tárca, illetve a befektetői érdekképviseletek képviselői.