Jó üzletnek számít a lakásépítés

Vágólapra másolva!
Évente több mint 40 ezer új lakást kellene építeni, és 50 ezret felújítani, hogy megvalósulhasson a minőségi csere, állapították meg többek között a keddi lakáskonferencia résztvevői. Gneth Zoltán, a Társaság a Lakásépítésért Szervezet elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy míg nálunk a lakástámogatásra fordított összegek a GDP alig 0,8 százalékát érik el, addig ez az érték az Európai Unióban 1,5 százalék.
Vágólapra másolva!
Felére csökkenhetnek a lakáshitelezés közjegyzői díjaihttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-12-04&d=2003-12-04&r=&c=43&fr=orNyomkövetők a karácsonyi slágerlistánhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-12-04&d=2003-12-04&r=&c=40&fr=orMozijegyvásárlás SMS-selhttp://vg.hu/index3.php?app=cikk&datum=2003-12-04&d=2003-12-04&r=&c=9&fr=or

Nem rossz üzlet a lakásépítés és ennek támogatása, mondta Gneth Zoltán, aki szerint 10 ezer új lakás építése 117 milliárd forinttal növeli a GDP-t, és 50 ezer új munkahelyet teremt. Éves szinten 100 milliárd forint lakástámogatási kiadás 180 milliárd forint beruházást indukál, mondta a szervezet elnöke. A többletberuházások keltette jövedelmek összességében mintegy 110 milliárd forint költségvetési bevételnövekményt eredményeznek - ismertette a GKI kutatásának fontos megállapításait Molnár László, a gazdaságkutató ügyvezető igazgatója.

A bérlakások arányának növekedését is fontos célként jelölték meg, azért is, mert ez hozzájárulhat a lakosság mobilitásához. Az EU-ban minden 100 lakásra 35 bérlakás jut, míg nálunk csak 8 százalék az arány. Egy felmérés szerint a lakosság 17 százaléka tartja elképzelhetőnek, hogy bérlakásban lakjon. Fegyverneki Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnöke szerint jelentős előrelépést hoz a kérdésben a lakbér-támogatási rendszer, amely megnyithatja az utat a magánbefektetők előtt.

Egyre égetőbb a panellakások ügye

Magyarországon a négymilliós lakásállományból 550 ezer a panel, ebből 191 ezer található a fővárosban. Elodázhatatlan feladat a felújításuk, a konferencia résztvevői szerint. Nem utolsósorban az itt lakók életminőségét tükrözheti az az adat, miszerint a lakosság 54 százaléka elégedetlen a lakáskörülményeivel.

Némi vitát váltott ki a konferenciát követő kerekasztal-beszélgetés során, hogy valójában hány építési engedélyt adtak ki az idén. Csabai Lászlóné, a kormány lakásügyi megbízottja szerint hitelesnek tekinthető a KSH felmérése, amelynek tanúsága szerint a következő 5-8 évben egymillió család szándékozik lakást változtatni. Közülük szeptember végéig 41 ezren kaptak építési engedélyt. Az idén elkészülő otthonok száma várhatóan eléri a 35 ezret - mondta. Kedvezőtlen tapasztalat ugyanakkor, hogy a kistelepüléseken és a fővárosban kevesebb lakás épül, mint korábban.

Vg.hu