Csökkent a hotelek kihasználtsága

Vágólapra másolva!
Idén januártól novemberig a bruttó szobaárbevétel folyó áron átlagosan 4 százalékkal, a vendégéjszakák száma 1 százalékkal csökkent a hazai hotelekben az előző év azonos időszakához képest. A szállodák átlagosan 57 százalékos szobakapacitás-kihasználtságot értek el - közölte honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Vágólapra másolva!

Az év első tizenegy hónapjában a szállodák átlagosan 57 százalékos szobakapacitás-kihasználtsággal működtek. A vizsgált csoportok közül a legmagasabb szobafoglaltságot (60 százalék) a fővárosi négycsillagos szállodák, a legalacsonyabbat (50 százalék) a vidéken működő háromcsillagos hotelek mérték.

Az év első tizenegy hónapjában egy kiadott szállodai szoba bruttó átlagára 13 700 forint volt. Novemberben az előző hónaphoz képest - a vidéki négycsillagos hotelek kivételével - minden kategóriában csökkent a bruttó átlagár. A vizsgált időszakban egy kiadható szállodai szobára átlagosan 7700 forint bruttó szobaárbevétel jutott. Átlagos értéket meghaladó egy kiadható szobára jutó bruttó szobaárbevételt budapesti öt-, illetve négycsillagos szállodák értek el.

A bruttó szobaárbevétel januártól november végéig folyó áron átlagosan 4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, de jelentősen (8-11 százalékkal) visszaesett a magasabb kategóriájú fővárosi szállodákban. A vidéki egységek ezzel ellentétben a szobaárbevétel 4-17 százalékos növekedését jelentették.

Az adatgyűjtésbe bevont szállodákban 1 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a vendégek az előző év azonos időszakához képest. A vendégéjszakák száma a fővárosi háromcsillagos házakban, illetve a vidéki szállodákban az előző évihez hasonlóan alakult, vagy kismértékben meghaladta azt. A budapesti négy- és ötcsillagos szállodákban a vendégéjszakák száma kis mértékben (2-4 százalékkal) csökkent.

A vizsgált szállodák tekintetében július óta hónapról hónapra tapasztalható, hogy az előző év azonos hónapjához képest a vendégéjszakák száma enyhén (1-3 százalékkal) emelkedik - derül ki a KSH közleményéből.