Vágólapra másolva!
Novemberben tovább javult a GKI Gazdaságkutató Rt. konjunktúraindexének szezonális hatásoktól megtisztított értéke. Az EU-támogatásával havonta végzett felmérés szerint az üzleti szektor várakozásai ősszel hónapról hónapra kedvezőbbé váltak, míg a fogyasztókéi lényegében nem változtak.
Vágólapra másolva!

Az üzleti szektor várakozásai ebben az évben novemberben voltak a legkedvezőbbek. Leginkább az ipari cégek optimizmusa erősödött. Egyaránt javult a termelési színvonal, a kilátások és a rendelésállomány megítélése. A foglalkoztatási szándék viszont nem változott. Az építőiparban az elmúlt negyedév termelési színvonaláról és a rendelésállományról alkotott kép lett kedvezőbb, a foglalkoztatási várakozások viszont mérséklődtek. A kereskedelmi cégek a korábbinál lényegesen jobb üzletmenetről és sokkal aktívabb megrendelési politikáról számoltak be - derül ki a GKI [origo]-hoz eljuttatott kutatásából.

Nem változtak a fogyasztók várakozásai

A fogyasztók várakozása a választási éveket jellemző tavalyi megugrás után idén az év elején, majd nyáron is zuhant, augusztus óta azonban lényegében változatlan. A válaszadók saját pénzügyi helyzetüket novemberben az előző havinál valamivel kedvezőbbnek látták, a következő 12 hónapban azonban nem várnak változást. Az ország gazdasági helyzetének megítélése javult kissé. A megkérdezettek novemberben az előző havinál mérsékeltebb ütemű áremelkedést érzékeltek, a következő 12 hónapra vonatkozó inflációs várakozásaik szintén csökkentek, illetve a munkanélküliség további enyhe csökkenésére számítottak.

A lakosság vásárlási kedve gyakorlatilag nem változott az előző havihoz képest, s a következő 12 hónapban sem várnak érdemi változást. Tovább emelkedett azok aránya, akik szerint kedvező az alkalom a megtakarításra.

Magyarország hét régiója közül hatban javultak a fogyasztók várakozásai. A legnagyobb mértékben a Dél-Dunántúl, a Közép-Dunántúl és a Nyugat-Dunántúl lakosainak véleménye javult. A Dél-Alföldön, a Közép-Magyarországon, illetve az Észak-Alföldön lakókat ennél mérsékeltebb optimizmus jellemezte. Észak-Magyarország lakóinak véleménye ugyanakkor jelentősen romlott az előző hónaphoz képest.