Moody's: miénk az egyik legfejlettebb bankszektor

Vágólapra másolva!
Magyarországé a legfejlettebb és legversenyképesebb bankszektorok egyike Kelet - és Közép-Európában, a K&H-nál kirobbant csalási ügy azonban számos minőségi és szabályozási kérdést felvet - közölte hétfőn Londonban megjelent szektorjelentésében a Moody's Investors Service.
Vágólapra másolva!

A nemzetközi hitelminősítő a terjedelmes jelentésben azt írta, hogy a magyar bankszektor vagyonminősége jó, általános hosszú távú kilátása stabil, tükrözve a külföldi stratégiai tulajdonosoktól várható segítség mértékét. A Moody's adatai szerint a magyar bankok és szakosított hitelintézetek összesített mérlegfőösszege az idei első félév végén 11 480 milliárd forint volt a tavalyi év végi 10 825 milliárd forint után, vagyis sokkal gyorsabban növekszik, mint a bruttó hazai termék értéke.

Ezzel együtt is azonban a magyar bankszektorban további igen jelentős növekedési tartalék van, az összesített mérlegfőösszegnek a GDP-értékhez mért aránya ugyanis - 60 százalék - messze elmarad a nemzetközi normáktól; ez a ráta az euróövezetben például 300 százalék. A teljes hitelkinnlevőség - 2002 végén a GDP 38,2 százaléka - szintén alacsony külső összehasonlításban. A hitelminősítő megjegyezte ugyanakkor, hogy "óvatosan" szemléli azokat a nyilvános nyilatkozatokat, amelyek a pénzügyi felügyelet lehetséges, a függetlenséget is érintő átalakításáról szólnak, ezt azonban a jelentés nem fejti ki részletesen.

A Moody's szerint miután a bankok zöme - az OTP kivételével - nyugati stratégiai befektetők kezén van, a bankszektorban meglévő rendszerbeli kockázatok, valamint a kormányzati beavatkozás szükségessége mára gyakorlatilag elenyészett. A jelentés megjegyzi ugyanakkor, hogy a Kereskedelmi és Hitelbank értékforgalmazó érdekeltségénél kirobbant csalási botrány kérdéseket vet fel a vállalatvezetési minőséggel, a szabályozók hatékonyságával és a felügyeleti munka mélységével kapcsolatban.

A hitelminősítő szerint a K&H-t egyelőre nem rohamozták meg a lakossági ügyfelek, ami megerősíti azt a nézetet, hogy a magyar kisbetétesek általában ragaszkodnak bankjukhoz. A vállalati piacon azonban a botrány a jelek szerint megerősítette a többi szereplő, főleg az MKB, a CIB, az OTP és a Raiffeisen helyzetét - áll a jelentésben. A K&H-ra gyakorolt hosszú távú üzleti hatást az összefoglaló szerint nehéz megjósolni, a Moody's elemzői azonban emlékeztettek arra, hogy a cég októberben D pluszról D-re rontotta a bank pénzügyierő-osztályzatát.

A Moody|s leminősítette a K&H Bankot/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20031001amoodys.htmlJó Moody|s minősítés az MFB-nek/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20030519jomoodys.html