Vágólapra másolva!
A Beszerzési Menedzser Index szezonálisan kiigazított értéke januárban 50,3 százalék volt, a decemberinél 1,6 százalékponttal alacsonyabb. Tavaly januárban ez az érték 53,3 százalék volt. Az index változása azt mutatja, hogy enyhe növekedés jellemzi a feldolgozóipari vállalatok teljesítményét, üteme azonban elmarad mind a decemberitől, mind az előző év januáritól.
Vágólapra másolva!

A januári indexérték 2,3 százalékponttal kisebb, mint az előző három év januárjainak átlaga, ami 52,6 százalékot tett ki - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság. A decemberi teljesítményhez képest lassuló növekedés a felmérés részindexeinek többségére is jellemző. Ez alól kivétel az árindex, ami 62,9 százalékot tett ki januárban a decemberi 60,7 százalék után.

Lassult a feldolgozóipar növekedése tavaly/uzletinegyed/hirek/hazaihirek/20040105lassult.html

A decemberi csökkenést követően növekedést jelez a vásárolt készletek indexe és a külpiaci mutatók is. Stagnálás közeli, de növekedéssel jellemezhető a termelési mennyiség januári alakulása, ami 50,1 százalék volt. A termelésnövekedés jelentősen, 6,8 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban.

Az új megrendeléseket mutató index értéke januárban 53,7 százalék volt, ez közel azonos, mint egy hónappal korábban, azonban az előző évek azonos időszakaihoz képest kisebb növekedést mutat.

Továbbra sem nőtt a szállítási átfutási idő, az index értéke 50,4 százalék volt januárban. A decemberi csökkenés után most nőtt a vásárolt készletek mennyisége. Növekedés után csökkenést mutat a késztermékkészletek állománya, az index értéke 46,5 százalék volt. Az idei januári változás nagyobb ütemű elmozdulást jelez, de azonos a 2003 januárjában mért készletalakulással.

A tavaly folyamatosan visszaesést jelző foglalkoztatási index továbbra is csökken, januárban 45,4 százalék volt. A csökkenés nagyobb ütemű, mint a decemberben mért 46,1 százalék. Az alkalmazotti létszám csökkenése előző év januárjához viszonyítva is nagyobb. A létszámcsökkenés januárban a textiliparban volt a legjelentősebb.