Leminősítheti Magyarországot a Fitch

Vágólapra másolva!
Növekedett annak valószínűsége, hogy Magyarország rosszabb hitelminősítési besorolásba kerül - közölte a londoni Fitch hitelminősítő intézet elemzője egy szerdai értekezleten. A hírre a forint árfolyama az euróhoz képest csaknem másfél forinttal gyengült.
Vágólapra másolva!

A Fitch elemzője szerint Magyarország leminősítése sokkal valószínűbb most, mint volt 2003 júliusában, amikor a Fitch a hosszú távú A besorolású magyar valutatartozásokat negatív kilátásokkal jellemezte. "Azóta a pénzügyi helyzet további romlását, magasabb inflációt és az inflációs nyomás erősödését tapasztaljuk" - indokolt az elemző.

A hír nyilvánosságra kerülése után a forint árfolyama 1,5 forintta gyengült az euróhoz képest, később azonban némileg erősödött a magyar deviza. A hivatalos kereskedés végén 264,75/95 forinton jegyezték az eurót, mintegy 0,50 forinttal erősebben a keddi árfolyamnál. A forint 6,20 százalékon állt a sáv erős oldalán, 18 bázisponttal gyengébben a keddi helyzeténél.

Elemzők nem bíznak a 4,6 százalékos hiány teljesülésében

A hitelminősítő szerint a bizonytalanság, amit a kormány és a központi bank között a valutaárfolyam politikát érintő ellentétek okoznak, még inkább kérdőjelessé teszi az ország A- minősítését.

A hír kapcsán a Reuters megjegyzi, hogy számos elemző kételkedik abban, hogy Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszternek sikerül a tervezett, az idei évre 4,6 százalékra módosított költségvetési hiány célját a 180 milliárd forintos kiadáscsökkentés révén teljesítenie. A Fitch elemzője szerint az átminősítés akkor kerülhető el, ha a kormány a költségvetési hiányra megjelölt cél teljesítésébe fog, vagy " jelentős mértékben" szigorítja középtávú pénzügyi céljait.

Magyarország besorolása a másik hitelminősítő intézetnél, a Standard & Poor'snál szintén A, a Moody'snál pedig A1-es.