Az osztrákoknak hazánk a legolcsóbb

Vágólapra másolva!
Negyven százalékkal több árut és szolgáltatást vásárolhat 100 euróért az Egyesült Államokban ezekben a napokban egy osztrák turista, mint két évvel ezelőtt - derül ki a Bank Austria-Creditanstalt felméréséből. Az osztrák szakértők szerint jelenleg leginkább Magyarországon éri meg elkölteni az osztrákok 100 euróját, mert 185 euró értékű árut és szolgáltatást kapnak érte.
Vágólapra másolva!

Bank Austria-Creditanstalt szakértői arról szerettek volna képet adni, hogy idén februárban hány eurót ér külföldön az osztrákok 100 eurója. Törökország a második helyre került a listán, mert ott 171 eurót ér az osztrák 100 eurós. Tavaly Magyarországon még "csak" 179 eurót ért az osztrákok 100 eurója, Törökországban viszont 205-öt.

Az osztrákoknak ebből a szempontjából kedvező terepet kínál még Horvátország, ahol idén februárban 147 euró értékű árut és szolgáltatást kaptak 100 eurójukért. Az Egyesült Államokban 118 eurót (egy évvel ezelőtt csak 100 eurót) ér az osztrák 100 eurós, Görögországban 117, Spanyolországban 116, Olaszországban pedig 111 eurót.

Vannak viszont olyan országok, amelyek árszínvonala jóval magasabb az ausztriainál, illetve az eurót eléggé leértékelik a valutaátváltásnál. Az osztrák 100 eurós például Németországban 99-et ér, Franciaországban 97, Nagy-Britanniában 95, Svájcban 77 , Japánban pedig 75 eurót.

Kevésbé éri meg az osztrákoknak Törökországba utazni

Az osztrák szakértők azt is kiszámították, hogy az egy évvel ezelőtti állapotokhoz képest az osztrák turisták "nyaralási eurójának" az értéke a legnagyobb mértékben az Egyesült Államokban nőtt meg, majd Svájc, Japán, Magyarország, Nagy-Britannia és Németország következik a listán. A legnagyobb értékvesztés ugyanezen idő alatt Törökországban érte az "osztrák eurót", ahol a mérséklődés 20 százalékos.

Az osztrák turisták által leginkább látogatott országok összességét tekintve idén mintegy 4 százalékkal kevesebbet ér az osztrák euró, mint egy évvel korábban. A lap szerint az osztrák turisták szempontjából jelenleg a szomszédos Magyarország a legolcsóbb idegenforgalmi célpont - jegyzi meg a Kurier című bécsi napilap az osztrák bank szakértőinek elemzését ismertető írásában.