Újra nőttek az autóeladások Európában

Vágólapra másolva!
Februárban öt hónap óta először növekedett az autóértékesítés Nyugat-Európában, köszönhetően az új modelleknek és a gazdasági kilátások javulásának - közölte az európai autógyártók szövetsége.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli székhelyű szakmai szervezet adatai szerint februárban 1 033 312 járművet helyeztek forgalomba az EU és az EFTA tagországaiban, két százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Januárban 1,6 százalékos volt a visszaesés.

A nyolc EU-hoz csatlakozó közép-kelet-európai országban 2,7 százalékkal nőtt februárban az újonnan üzembe helyezett gépkocsik száma, az első két hónapban pedig 2,9 százalékos a növekedés, éves összehasonlításban.

Nyugat Európában a legnagyobb mértékben, 27,2 százalékkal, Norvégiában nőttek az autóeladások az év második hónapjában, míg legnagyobb mértékben (10 százalékkal) Luxemburgban csökkentek.

A csatlakozó országok közül februárban 6,5 százalékos növekedéssel Szlovénia állt az élen, míg Csehországban és Szlovákiában 5 százalékkal csökkentek az eladások.

Tavaly összességében 1,3 százalékkal csökkent az új személygépkocsik értékesítése Nyugat-Európában, mert az emberek a bizonytalan gazdasági kilátások és az iraki háború miatt elhalasztották vásárlásaikat. A japán gyárak folytatták előrenyomulásukat: értékesítésüket 17 százalékkal növelték tavaly, s ezzel 13 százalékra nőtt a piaci részesedésük Európában.