A merényletek miatt egekben az olaj ára

Vágólapra másolva!
Erőteljesen emelkedett a nyersolaj világpiaci ára hétfőn arra a hírre, hogy az al-Kaida vállalta magára a madridi robbantásokat. Az olajpiacon az a félelem uralkodik, hogy további esetleges támadások miatt az energiaszállítmányok akadozhatnak.
Vágólapra másolva!

Az irányadónak számító Brent északi-tengeri olajfajta hordójának ára Londonban 1,56 dollárral 33,80 dollárra emelkedett, míg az amerikai könnyűolaj hordójának árfolyama1,25 dollárral 37,44 dollárra nőtt.

USA: az olaj miatt rekordszintű lett a külkereskedelmi mérleghiány/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040310usaaz.html

A piacon az a félelem uralkodik, hogy mivel az al-Kaida vállalta magára a madridi robbantásokat, hasonló támadások érhetik az Egyesült Államok szövetségeseit, és emiatt akadozhat az energiaellátás, írta a Reuters.

A nyersolaj világpiaci ára már a madridi robbantások előtt is olyan magas szinten volt, mint az Irak-elleni háború előtt. Ez egyrészt a kínai kereslet kimagasló növekedésének, másrészt az Egyesült Államokban tapasztalt készletcsökkenésnek volt köszönhető. Az USA naponta 20 millió liter olajat fogyaszt el.

Az olaj világpiaci árának növekedésében része volt még a petróleumexportáló országok szövetségének (OPEC) azon tervének is, hogy április 1-től 4 százalékkal csökkentik a termelés mértékét.