Növeli termelését az OPEC

Vágólapra másolva!
A kőolajexportáló országok szervezete, az OPEC kvótakötelezett tíz tagjának július 1-től napi kétmillió hordóval, augusztus 1-től további napi félmillió hordóval emelkedik az olajtermelése, közölte a szervezet. A világpiaci olajárak alakulására a hírnek nem volt egyértelmű hatása: míg az európai referenciatípus Brent olcsóbb lett, az amerikai könnyűolaj drágult.
Vágólapra másolva!
Ma dönt az OPEC a termelés bővítéséről/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20040602madont.html

Az augusztusi termelésnövelést az OPEC el is napolhatja, ha július folyamán az olajárak túl mélyre esnének, mondta az iráni olajipari miniszter csütörtökön, a szervezet tanácskozását követően. Csütörtökön a kartell bejrúti miniszteri ülésén bejelentették azt is, hogy a termelés alakulásáról legközelebb július 21-én tanácskoznak, és most pénteken még az OPEC célársávjáról egyeztetnek. Ez jelenleg hordónként 22-28 dollár, elképzelhető azonban, hogy 28-34 dolláros ársávban állapodnak meg a tagok.

A jelenlegi, Irakkal nem számoló együttes termelési kvóta napi 23,5 millió hordó, ez a jövő hónaptól - vagyis nem azonnali hatállyal - 25,5 millióra nő a csütörtök délutáni döntés szerint. A termelés tehát hozzávetőlegesen a tavaly novemberi szintre áll vissza.

Pótdíjat vezet be a Malév a dráguló olaj miatt/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20040602potdijat.html

Ali Al-Naimi szaúd-arábiai olajipari miniszter bejelentette, hogy országa termelése 9,1 millió hordó lesz naponta, és az Egyesült Arab Emírségek szakminisztere is közölte, hogy az OPEC teljes termelésnövelésétől függetlenül a szaúdiakkal együtt az eddiginél napi 1 millió hordóval több olajat termelnek ki, mostantól. Az Emírségek minisztere azonban hozzátette, hogy július 1-től viszont a termelés csökkentéséről is dönthetnek.

Találós kérdés az árak alakulása

Al-Naimi az ülésen elhatározottakkal kapcsolatban megjegyezte: még találós kérdés, vajon a megállapodástól megnyugszanak-e a piaci árak. Csütörtökön késő délután az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus hordónként 36,90 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, júliusi határidőre, 4 centtel drágább a szerdai záróárnál. A nyugati féltekén irányadó, amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta ára azonban hordónként 40,05 dollár volt a New York-i árutőzsdén júliusi szállításra, ami 9 centtel drágább a szerdai zárónál.