Rekord külkereskedelmi hiány az USA-ban

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya rekordszintre, 48,3 milliárd dollárra nőtt januárban, miután megugrott a gépkocsik és a fogyasztási javak behozatala - közölte az amerikai kereskedelmi minisztérium. Elemzők 44,5 milliárd dolláros hiányra számítottak.
Vágólapra másolva!

A külkereskedelmi mérleg hiánya áprilisban 46,6 milliárd dollár volt. A mérleg romlását áprilisban elsősorban az export 1,5 százalékos visszaesése okozta, a kivitel 93,9 milliárd dollár volt. Az import 0,2 százalékkal 142,3 milliárd dollárra növekedett - írja a Bloomberg. A foglalkoztatottság 970 ezer fővel nőtt március óta, ami növelte a keresletet főként az autók és elektronikus berendezések iránt.

Az áruforgalom egyenlegének hiánya elérte az 51,9 milliárd dollárt áprilisban. A szolgáltatások kereskedelmében áprilisban is amerikai többlet keletkezett, amely megközelítette az 5 milliárd dollárt.

Az Egyesült Államok áprilisi hiánya Kínával szemben közel járt a 12 milliárd dollárhoz (az év első négy havának halmozott hiánya ezzel meghaladta a 42,1 milliárdot). Japánnal szemben csaknem 6,4 milliárd dollárost, az EU-val szemben 9,17 milliárd dolláros deficitje keletkezett az Egyesült Államoknak.