Három új tagállam belépett az ERM II-be

Vágólapra másolva!
Észtország, Litvánia és Szlovénia vasárnap csatlakozott az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM-II), amelynek keretében valutájuk árfolyamát az euróhoz kötik. A három valuta euróhoz viszonyított középárfolyamát 3,45280 litván litasban, 15,6466 észt koronában, illetve 239,640 szlovén tolárban határozták meg. A lépés célja, hogy ezek az országok már 2007-ben bevezethessék az eurót.
Vágólapra másolva!

Az Európai Központi Bank hétfőn megállapította az új ERM-II-tagok valutájának ingadozási sávját, vagyis a középárfolyamhoz képest azokat a plusz-mínusz 15 százalékos határokat, amelyeknél az EKB segíti központi bankjuk beavatkozását a valuta árfolyam-mechanizmusban tartására.

A szélső értékek: 3,97072 litván litas/euró és 2,93488 litván litas/euró, 17,9936 észt korona/euró és 13,2996 észt korona/euró, illetve 275,586 szlovén tolár/euró és 203,694 szlovén tolár/euró.

Az árfolyam-mechanizmusban való részvétel az EMU-hoz történő csatlakozás kötelező előfeltétele. A szabályok szerint a valutauniós tagságra pályázó országoknak legkevesebb két évet kell eltölteniük az ERM-II-ben, mielőtt bevezethetnék az eurót. Ebben az időszakban nem értékelhetik le a valutájukat, annak középárfolyamát az euróhoz kötik, és ahhoz képest 15 százalékosnál nagyobb ingadozásokat egyik irányban sem engedhetnek meg.

Ciprus lehet a következő

Uniós és tagállami illetékesek már a hónap elején jelezték, hogy Észtország és Litvánia ERM-II-csatlakozása legfeljebb hetek kérdése lehet. Szlovénia esetében azonban a mostani bejelentés váratlan volt, mert bár az ő csatlakozását is közelinek jósolták, de csak az év második felére várták.

Az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül Ciprus lehet a következő, amely - valószínűleg még ebben az évben - csatlakozik az ERM-II-höz. Központi bankjának illetékesei azonban a hónap elején figyelmeztettek arra, hogy ez az államháztartás helyzetének szeptemberben esedékes felülvizsgálatától függ.