Nagy-Britannia elengedi a szegény országok adósságát

Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia a legszegényebb fejlődő államok vele szemben fennálló adósságának eltörlését jelentette be. Ez a Világbanknál és más fejlesztési bankoknál lévő, fejlődő országok által felhalmozott összadósság mintegy 10 százaléka. Nagy-Britannia egyben felszólította a másik hat legfejlettebb országot, hogy ők is engedjék el a feléjük fennálló adósságokat.
Vágólapra másolva!
Forrás: emory.edu
Forrás: emory.edu

A brit adósságleírás összértéke mintegy 100 millió font - 147 millió euró. Gordon Brown brit pénzügyminiszter vasárnap Brightonban közölte, hogy London akkor is kész elengedni a feléje fennálló adósságot, ha a G7 (a világ hét gazdaságilag legfejlettebb országa) többi tagállama nem követi példáját, bár az a harmadik világ tehermentesítése céljából kívánatos lenne - írja a BBC News.

Nyomás alatt a fejlett államok

A brit kezdeményezést néhány nappal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni tanácskozása előtt jelentették be. Gordon Brown jelenleg az IMF elnöke, és többször hangoztatta már, hogy az eladósodott országok Nagy-Britanniával szembeni adósságát teljes mértékben el kell törölni. Szakértők szerint az IMF és a Világbank washingtoni tanácskozásán a brit kezdeményezés miatt áttörés lesz a legfejlettebb államok adósságkezeléssel kapcsolatos magatartásában.

Nagy-Britannia ugyanis nem csak az IMF-en keresztül felé fennálló adósságot törölné el, hanem a pénzügyminiszter közleménye szerint úgy tehermentesítené az eddig felé tartozással bíró szegény országokat, hogy az IMF-nek fizetendő törlesztőrészleteket is átvállalja, méghozzá 100 millió font (a Nagy-Britannia felé fennálló adósság mértéke) értékben. Erre a Blair-kormányzat a költségvetésben már el is különítette az összeget, mondta Gordon Brown a brit munkáspárt éves konferenciáján tartott beszédében.

Hilary Benn brit fejlesztési miniszter ugyanitt elmondta: a szegény országoknak sokkal több tartalékra van szükségük infrastruktúrájuk fejlesztésére, hogy iskolákat hozzanak létre, javítsák az alapvető egészségügyi ellátást és csökkentsék a szegénységet.

Az aktivisták szerint nem elég a kezdeményezés

[origo] biztosítás/biztositas/index.htmlVálassza a legjobb biztosítási ajánlatot!

A világméretű civil szervezet, a World Development Forum szerint jó a brit kezdeményezés, de a Blair-kormánynak még ennél is többet kellene tennie: elsősorban el kéne törölnie azokat a szabadkereskedelmi megállapodásokat, amelyeket annak idején az adósságmentesítés egyik kondíciójaként vezettek be, és amelyek súlyos béklyót jelentenek a szegény országok számára - közölte a szervezet egyik szóvivője. A World Development Forum szerint ezek a kereskedelmi megállapodások több évre visszavetik az országok gazdaságát, és növelik az elszegényedés mértékét.

A brit adósságeltörlés többek között a következő országokat érinti: Benin, Bolívia, Burkina Faso, Etiópia, Ghána, Guyana, Mali, Mauritánia, Mozambik, Nicaragua, Nigéria, Örményország, Szenegál, Tanzánia, Uganda és Vietnam.