Eladja tartalékai egy részét az ukrán jegybank

Vágólapra másolva!
Az ukrán központi bank felkészült arra, hogy további 1 milliárd dollárral csökkentse devizatartalékát a hrivnya védelme érdekében a jövő heti elnökválasztások második fordulója előtt - jelentette ki az ukrán jegybank első elnökhelyettese.
Vágólapra másolva!

A központi bank októberben és november első hetében 1,5 milliárd dollárt értékesített devizatartalékából; Arszenyij Jatsenyuk azt mondta, hogy nem kizárt további 1 milliárd dollárnyi tartalékeladás.

A jegybanki vezető nem tartja veszélyesnek, hogy az ország devizatartalékai így 10 milliárd dollár alá csökkenhetnek, mert stabil Ukrajna makrogazdasági és pénzügyi helyzete. Jatsenyuk emlékeztetett: a Nemzetközi Valutaalappal érvényes megállapodás 9,5 milliárd dollár devizatartalék meglétének a szükségességéről szól.

Kik olvasnak gazdasági híreket?http://www.equest.hu/ValaszFogad.servlet?azonosito=126462241&userid=1234&userparams=002_03_1_12_2_1_05_04

A deviza iránti megnövekedett keresletet részben az elnökválasztásokkal kapcsolatos bizonytalanság és a kormánynak az az intézkedése váltotta ki, hogy megemelte a nyugdíjakat és a béreket, ami sokat szerint inflációgerjesztő hatású. Elemzők 12-15 százalék közötti idei inflációra számítanak a tavalyi 8,2 százalék után.

A Leonyid Kucsma távozó elnök helyére kiszemelt Viktor Janukovics kormányfő és Viktor Juscsenko ellenzéki parlamenti képviselő került be igen minimális, fél százalékpontnyi különbséggel az ukrajnai elnökválasztás november 21-ére tervezett második fordulójába.