Szlovákiában ismét csökkent az infláció

Vágólapra másolva!
Szlovákiában a februári infláció már a nyolcadik egymást követő hónapban csökkent, míg a januári külkereskedelmi hiány jóval elmaradt a decemberitől.
Vágólapra másolva!

A szlovák statisztikai hivatal (SUSR) hétfőn közölt adatai szerint a februári éves szintű infláció 2,7 százalékra mérséklődött a januári 3,2 százalékról. A szakértők magasabb, 2,9 százalékos februári inflációra számítottak.

Februárban havi szinten 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a januári 1,7 százalékos emelkedés után. Elemzők arra számítanak, hogy rövidtávon tovább csökken az infláció, ami tavaly 7,5 százalék volt.

A SUSR előzetes adatkén azt közölte továbbá, hogy januárban a szlovák külkereskedelmi hiány jelentősen csökkent decemberhez viszonyítva az import és az export erőteljes növekedése mellett.

A januári deficit 0,6 milliárd koronára csökkent a decemberi 9,3 milliárd koronáról, a szakértők 3 milliárd korona hiányra számítottak. Tavaly januárban 1,081 milliárd korona külkereskedelmi aktívum keletkezett.

A tavaly januári 59 milliárd korona import idén januárban 68 milliárd koronára, az export 60 milliárd koronáról 67 milliárd koronára nőtt.