Elfogadta az EU Wolfowitzot

Vágólapra másolva!
Békülékeny nyilatkozatok követték Paul Wolfowitz világbanki elnökjelölt brüsszeli bemutatkozóját. A hajthatatlan konzervatívként ismert Wolfowitz nem túl népszerű Európában, de a brüsszeli vizit után úgy tűnik, az EU nem gördít akadályt megválasztása elé.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió nem ellenzi az amerikai konzervatív körök egyik vezéralakjának számító Paul Wolfowitz kinevezését a Világbank élére. Az amerikai politikus szerdai brüsszeli megbeszélése után elhangzott békülékeny nyilatkozatok mindenképpen erre utalnak.

Wolfowitz szerdán az EU-tagállamok képviselőivel, köztük több pénzügyminiszterrel találkozott az Európai Unió székhelyén, s ezt követően Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, egyben az EU soros elnöke a "Világbank jövendőbeli elnökeként" beszélt az amerikai védelmi miniszterhelyettesről. Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési ügyekben illetékes tagja pedig - aki e testület képviseletében vett részt a tanácskozáson - , szóvivője szerint, "mindennel egyetértett, amit Wolfowitz mondott".

A Világbank elnöki posztja hagyományosan az amerikaiaknak jár, de a poszt betöltőjének beiktatásához szükség van a pénzintézet kormányzótanácsában lévő európai államok szavazatára is, s az Európai Unióban sokan megdöbbentek az amerikai kormányzat "héjái" között számon tartott Wolfowitz jelölésekor. Több befolyásos európai parlamenti képviselő még kampányt is indított a kinevezés megbuktatására, de az EU múlt heti csúcstalálkozóján már látszott, hogy ennek nem lesz nagy hatása: az EU több jelentős tagállama csak nemrégiben, George Bush amerikai elnök február végi brüsszeli útján békült ki Washingtonnal, és nem akarta megterhelni ezt a kapcsolatrendszert egy újabb viszállyal.

A szerdai brüsszeli megbeszélésen Wolfowitz fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a Világbank legnagyobb donorjai az európai országok, ezért ezt a vezetésben is nyilvánvalóvá kívánja tenni, bár nem tett konkrét ígéretet arra, hogy európai helyetteseket nevezne ki. Ugyanakkor a harmadik világból is szeretne embereket a vezetésbe. "Igazi multinacionális csapatot fogok építeni" - mondta Wolfowitz.

Juncker szerint a tanácskozás barátságos légkörben folyt, és konstruktív volt. Wolfowitz pedig az újságíróknak nyilatkozva méltatta a pénzintézet "csodálatos feladatát", azt, hogy a szegénység csökkentését szolgálja akcióival, s hozzátette: "Értem, hogy én egy vitatott figura vagyok, de remélem, mindenki elfogadja, hogy valóban hiszek a bank feladatában - máskülönben nem akarnám megszerezni a vezetését."

Diplomaták szerint az EU-tagállamok képviselői a szerdai találkozón egyetlen konkrét javaslatot sem tettek az alelnöki tisztségre - miközben például a franciáknak két jelöltjük is van. Wolfowitz kinevezéséről csütörtökön dönt Washingtonban a bank vezető testülete.

MTI/[origo]