Vágólapra másolva!
A Monetáris Tanács hétfői, a várttal megegyező, 25 bázispontos kamatcsökkentése után a következő hónapokban szünet következhet a kamatfronton - az elemzők szerint.
Vágólapra másolva!

A meglepetés elmaradt, most a kérdés az, hogyan tovább - elképzelhető, hogy a következő egy-két hónapban marad a jelenlegi 7,5 százalékos alapkamat - mondta Török Zoltán. A Raiffeisen Bank Rt. vezető elemzője hozzátette: a globális, a regionális és a lokális kockázatokat is figyelembe véve most elég nehéz előre látni.

A globális kockázatok közül a várható amerikai kamatemelés, illetve az ezzel járó javuló kötvényhozam az USA-ba terelheti a pénzeket, míg a franciaországi EU-népszavazás esetleges kudarca a feltörekvő közép-kelet-európai piacokon okozhat bizonytalanságot, és a befektetők pesszimizmusba csaphatnak át - mondtaa Török Zoltán. Az elemző szerint ehhez járulhat az instabillá vált lengyel politikai helyzet is. A hazai kockázat továbbra is az államháztartás helyzete, ami az első három hónap tényleges adatát illetve a négy hónapi prognózist ismerve korántsem megnyugtató - tette hozzá. A kamatvárakozásokat természetesen befolyásolja az infláció alakulása is: Török Zoltán áprilisra 4,0 százalék fölötti, decemberre pedig 4,2 százalékos inflációt prognosztizál.

Hasonló, 3,9-4,0 százalékos inflációt vár áprilisra Nyeste Orsolya is, elsősorban az üzemanyagárak növekedésének gyorsulása miatt. Az Erste Bank Rt. elemzője ugyanakkor decemberre 3,8 százalékos 12 havi fogyasztói árindexszel számol. A hétfői döntés teljesen egybeesett a piac várakozásával, amit jelez az is, hogy a forint alig mozdult meg, csak egy árnyalatnyit erősödött a döntés után - mondta az elemző. A következő hónapok kamatváltozásait most nehéz előre jelezni, mégis úgy tűnik, hogy egy időre búcsút mondhatunk a kamatcsökkentésnek - mondta Nyeste Orsolya.