Alacsonyabb díjakat akarnak a távhőszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Alacsonyabb díjakat tartalmazó, külön gáztarifát kellene kialakítani a távhőszolgáltatók számára - jelentette ki a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MTSZSZ) elnöke.
Vágólapra másolva!

Bizarr helyzet, hogy ma a lakossági fogyasztók 3 százalékkal olcsóbban jutnak hozzá a gázhoz, mint a tetemes mennyiségű gázt felhasználó, nagy tételben vásárló távhőszolgáltatók - mondta Uhri László, az MTSZSZ egri konferenciáját megelőző sajtótájékoztatón. Ez azt jelenti egyben, hogy a távhőszolgáltatóknak igazságtalan körülmények között kell versenyezniük a gázfűtéssel, mert a kisfogyasztók számára mesterségesen alacsonyan tartott gázárral versenyképes tarifákat kell kialakítaniuk - tette hozzá.

Ezen a helyzeten a gázpiac teljes liberalizációja változtathat, amelyre a tervek szerint 2007-ben kerül sor, mondta Uhri László. A szakember szerint az Európai Unió hosszú távú energiapolitikájában kiemelt helyen szerepel a távfűtés fejlesztése. Ennek megfelelően az integrációval Magyarországon is felértékelődött a távfűtés szerepe, az elmúlt 15 évben megerősödött a szakma, a cégek többsége komoly fejlesztéseket hajtott végre.

A Magyar Energia Hivatal képviselője, Lángfy Pál szerint ugyan a szolgáltatóknál komoly fejlesztések történtek, ám a fogyasztóknál sokkal nagyobb mértékű beruházásra van szükség. A lakóházak ugyanis hőtechnikailag elavultak, és megoldatlan a lakásonkénti fogyasztásmérés, illetve a fűtés szabályozása, mondta Lángfy Pál. Ebben a helyzetben a kormányzat a jövőben is segítséget kíván nyújtani a lakosságnak az energiatakarékos hőfelhasználás megteremtéséhez, illetve rendelkezésre állnak erre a célra európai uniós források is - tette hozzá.

A távhőszolgáltatást 650 ezer lakásban mintegy 2 millió ember veszi igénybe Magyarországon. A szolgáltató cégek többnyire nullszaldóval, vagy minimális, a költségekre vetített maximum 5 százalékos nyereség mellett működnek - hangzott el a sajtótájékoztatón.