Ismét két számjegyű infláció Romániában

Vágólapra másolva!
Romániában áprilisban átlagosan 1,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest, és 10 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt, jelentették a román statisztikai hivatalban csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Februárban 0,6 százalékos volt a havi és 8,9 százalékos a tizenkét havi infláció, márciusban a havi adat 0,3 százalék, a tizenkét havi infláció 8,7 százalék volt. Tavaly tavasszal 13,1, decemberben 9,3 százalékos tizenkét havi inflációt mértek.

A Román Nemzeti Bank elnöke, Mugur Isarescu azt mondta, hogy a gyorsulás ellenére elérhető az év végi cél, a 7 százalékos tizenkét havi infláció, "de ha 8 százalékos lesz, az sem tragédia" - tette hozzá.

Az új adat miatt azonban megnehezülhet a központi bank kamatcsökkentő stratégiája. A Román Nemzeti Bank tavaly júniusban kezdte kamatcsökkentő ciklusát, 21,15 százalékról indulva. Legutóbb áprilisban került sor csökkentésre: 2 százalékponttal 12,50 százalékra. A szokásosnál nagyobb enyhítésben minden bizonnyal szerepet játszott, hogy - a 2007-re tervezett EU-csatlakozásig a teljes konvertibilitás elérése jegyében - április 11-től felszabadult a külföldiek számára a rövid lejáratú lejbetétek piaca.

A tényleges pénzpiaci kamatszintet 8 százalék felé tereli a bank. Utoljára március 13-án csökkentette irányadó letéti kamatát, 15,75 százalékról 14,50 százalékra. Előtte február 10-én volt egy 0,75 százalékpontos kamatcsökkentés.

A konvergenciajáték számára a legújabb vonzó piac lehet Románia, mivel a román GDP továbbra is igen gyorsan nő - az idei várakozás 5,5 százalékos GDP-többletre szól a tavalyi, 8,3 százalékos ütem után. Ellene szól viszont, hogy az infláció, a központi bank makacs bizakodása dacára, nagyobb a tervezettnél. Ez is arra utal, hogy a pénzintézet igazából az inflációra gondolva enyhít: fő célja most kevésbé vonzóvá tenni a lejbetétek piacát, elvenni a kedvet a lej túlzott felértékelésétől.

Elemzők szerint rövid távon pár milliárd dollár beáramlása várható a román pénzpiacra. A nagyobb roham azután várható, hogy a kormánykötvények piacát is megnyitják a külföldiek számára, amit jövő év január elsejére terveznek. Jövő év augusztus végére ez a piac is teljesen felszabadul azzal, hogy az egy évnél rövidebb lejáratú állampapírokat és pénzpiaci eszközöket is vásárolhatják majd külföldiek.

Ugyancsak jövő év, azaz 2006. szeptember elsejétől a román illetőségű magán- és jogi személyek külföldön is tarthatnak folyó- és letéti számlákat. A román központi bank szerint egyelőre elmaradt a külföldi befektetők rohama.