Spekulatív támadás érheti a forintot

Vágólapra másolva!
Egy amerikai közgazdász szerint az Európai Unió válsága veszélyt jelent a kelet-európai valutákra, közöttük a forintra nézve. A szakértő Magyarországot tartja a legvalószínűbb célpontnak, mert a gazdaság itt nagyon instabil és a forint is sokkal inkább túlértékelt, minta többi valuta a régióban.
Vágólapra másolva!

Adam S. Posen, a washingtoni nemzetközi gazdasági intézet professzora a Kurier című bécsi napilap hétfői számában megjelent interjújában úgy vélte, hogy az EU súlyos politikai válsága nyomást gyakorolhat az új uniós tagországok fizetőeszközeire. A szakértő szerint valószínűtlenek az euró elleni támadások, ám a kelet-európai valuták spekulációk célpontjai lehetnek.

Posen emlékeztetett arra, hogy a befektetők - a spekulánsoktól indíttatva - már 1992-ben is kivonták pénzüket a gazdaságilag nehéz helyzetbe került országokból, ami megrengette az európai valutarendszert. Akkor a maastrichti szerződés dán elutasítása, valamint az unió jövőjével kapcsolatos aggodalom volt a kiváltó ok.

A professzor szerint Kelet-Európa több országában is azért lehetséges a valutaválság, mert ezek a valuták túlértékeltek. Kiegészítő kockázatot jelent az EU-ban a politikai szélcsend, az ezeknek az országoknak szánt regionális támogatások lehetséges csökkentése, valamint az euró bevezetésének kényszerű előkészítése.

Posen úgy fogalmazott, hogy Magyarországot tartja a legvalószínűbb célpontnak, mert gazdasága a leginstabilabb, valutája alkalmasint a leginkább túlértékelt és bankrendszere a legkevésbé integrált. Kifejtette, hogy ha Magyarországon problémák adódnak, a különféle befektetők - nem utolsósorban a magyarok is - kivonják pénzüket a gazdaságból.