Veres szerint exportvezérelt maradt a gazdaság

Vágólapra másolva!
Továbbra is export- és beruházásvezérelt a magyar gazdaság a pénzügyminiszter szerint. A pénzügyminiszter szerint a jövőben is úgy alakítják majd a gazdaságpolitikát, hogy a gazdasági növekedés meghaladja majd a nyugati országokét.
Vágólapra másolva!

Továbbra is beruházás- és exportvezérelt marad a gazdaság növekedési pályája, miközben a kormány folytatja a költségvetés hiányának csökkentését. A jövő évben például 1,4 százalékos mérséklés a terv - mondta Veres János pénzügyminiszter pénteken egy nyíregyházi fórumon.

A tárca vezetője így válaszolt a tanácskozáson Lengyel László politológus által felvetettekre, miszerint "2001-ben elindult egy túlköltekezés, jelentősen növekedni kezdett az államháztartási hiány, s az ország felélte a Horn-kormány működésének második szakaszától, az Orbán-kabinet működésének első feléig tartott folyamatos 5-5,5 százalékos gazdasági növekedés eredményeit".

Veres János kifejtette: 2000 és 2003 között belső kereslet-vezérelt lett a gazdaság növekedési pályája, az Orbán-kormány így próbálta megállítani a csökkenő konjunktúrát, amit a Medgyessy-kabinet is folytatott, s a váltás 2003. III. negyedévében következett be. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a gazdaságpolitikát a jövőben is úgy alakítják, hogy a gazdasági növekedés meghaladja a nyugat-európai országok átlagát, s a többlet teremtsen esélyt Magyarország felzárkózására a fejlett nemzetekhez.