Kétezer milliárd jut a közlekedés fejlesztésére

Vágólapra másolva!
A hazai közlekedési infrastruktúra fejlesztésre kétezer milliárd forinttal lehet számolni 2007 és 2013 között - közölte Egyed Géza, a gazdasági tárca helyettes államtitkára kedden. Autópályákra ebből 500 milliárdot költenének.
Vágólapra másolva!

A 2000 milliárdos forrás a felét komplex vasútfejlesztésre fordítják majd, 500 milliárd forintból autópályák épülnének, míg útrehabilitációra és a tömegközlekedésre 200-200 milliárdot szánnak. A belvízi hajózást és a légi közlekedést az elgondolások szerint 100 milliárd forintból fejlesztik - mondta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy ezek egyelőre tervek, mivel az uniónak nincs még elfogadott költségvetése a 2007-től kezdődő hétéves periódusra.

Egyed Géza elmondta, hogy a jövőben a kohéziós és a strukturális alap felhasználásának szabályai egységesülnek. Ennek következtében minden valószínűség szerint egy egységes lebonyolító szervezet jön majd létre minisztériumi szinten, amely a kohéziós és a strukturális alapokból finanszírozott projektekért egyaránt felelős lesz.

A projekteket értékük alapján két kategóriába sorolják majd. A nagyprojekt értéke meghaladja az 50 millió eurót, ennek a támogatásáról a brüsszeli bizottság dönt. Az alacsonyabb értékű kisprojektről a tagországok intézményrendszere hoz majd döntést. A támogatási összeget a szerződés megkötését követő második év végéig fel kell használni.