Uniós fellépés az illegális fakitermelés ellen

Vágólapra másolva!
Megállapodtak a törvénytelen fakitermelés és fakereskedelem elleni egységes fellépésben az EU tagországainak mezőgazdasági miniszterei luxembourgi ülésükön. Ugyanakkor a módosított génszerkezetű növények uniós termesztését és forgalmazását illetően továbbra is jelentős szakadék mutatkozik a tagállamok között.
Vágólapra másolva!

Az említett erdészeti megállapodás tervezetét már hosszú ideje tárgyalták a tagországok. A cél az, hogy az EU az unión kívüli országokban folytatott illegális fakitermelés ellen találjon a jelenleginél hatékonyabb megoldásokat. Az egyezmény egyebek között új típusú engedélyezési rendszert tartalmaz. Ennek alapján csak olyan országok szállíthatnak az unióba, amelyek önkéntesen vállalják e rendszer alkalmazását, és így biztosítják, hogy csak törvényesen kivágott fa jut át a határokon. Becslések szerint a leginkább érintett országoknak évente összesen 10-15 milliárd euró veszteséget okoz az illegális fakitermelés.

A módosított génszerkezetű növények közül ezúttal egy, a kártevőknek a természetesnél jobban ellenálló kukoricafajta - az amerikai MON 863-as -, illetve a gyomirtószerek ellen hatásosabban védekező féleség - a GA-21 - forgalmazása volt napirenden. A miniszterek között nem alakult ki az engedélyezéshez szükséges többség, így az engedélyezés joga visszaszállt az Európai Bizottságra.

Az unióban mind ez ideig csupán 16 génmódosított fajtát engedélyeztek - többségüket a brüsszeli bizottság -, és csupán néhány termék esetében van folyamatban a jóváhagyási eljárás. A tagországok élesen megosztottak az ügyben, a magyar álláspont régóta az, hogy az ország nem engedélyezi a genetikailag módosított szervezetek termesztésbe vételét, amíg ezek tudományos vizsgálatát le nem folytatják.