Novembertől megszűnik a BÁT

Vágólapra másolva!
A Budapesti Árutőzsdén novemberben megszűnik a kereskedés. A BÁT beolvad a Budapesti Értéktőzsdébe. A BÉT épületében kialakították azt a termet, ahol a gabonák kereskedése folyik majd. Sajtóértesülések szerint a BÉT 57 300 forintot ajánlott a BÁT kisebbségi tulajdonosainak részvényenként.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Árutőzsde (BÁT) keretein belül október 28-án, pénteken lesz az utolsó tőzsdei kereskedési nap, a BÁT ezután felfüggeszti tőzsdei tevékenységét. November 2-án már a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) működik az árutőzsdei szekció, és ezzel befejeződik az áru- és az értéktőzsde integrációja.

Török Sándor, a BÁT Rt. elnöke, és egyben a BÉT Rt. felügyelő bizottságának alelnöke, optimistán néz elébe az eseménynek. Az elnök elmondta: az értéktőzsde Vörösmarty téri épületében kialakították a tőzsdetermet, ahol a gabonák nyílt kikiáltásos kereskedése folyik majd, az üzletkötéseket pedig a BÉT jelenlegi kereskedési rendszerén, az MMTS-en regisztrálják. Szavai szerint a tesztüzemek pozitív eredményeket mutattak, így minden gond nélkül indul a gabonakereskedés a BÉT-en. Hozzátette, hogy a BÁT jelenlegi 15 brókercége közül 12 folytatja önállóan a kereskedést a BÉT áru szekciójában, a többiek megbízóként lesznek jelen a gabonapiacon.

Török Sándor tájékoztatott arról is, hogy az árutőzsde november 18-ra összehívott közgyűlésén a tulajdonosok arról döntenek, hogy a BÁT Rt. visszadja a tőzsdei tevékenységi engedélyét. A részvénytársaságra ezt követően - a tulajdonosok későbbi elhatározása alapján - valószínűleg végelszámolás vár.

Az elnök megerősítette, hogy a Budapesti Értéktőzsde megszerezte a BÁT részvényeinek 75,6 százalékát, és az új többségi tulajdonos ajánlatot tett a BÁT kisrészvényesei felé is. A Napi Gazdaság című lap információi szerint a BÉT részvényenként 57.300 forintot ajánlott a BÁT kisebbségi tulajdonosainak. Ezt az árfolyamot az elnök sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

A BÁT és a BÉT igazgatóságai, közel kétéves tárgyalások után, az idén szeptember elején fogadták el az intézmények közt létrejött integrációs szerződést. Az integrációval a szereplők várakozása szerint a piacok működtetésének költsége jelentősen csökken. Az egységes devizapiac létrejöttével növekszik a likviditás és a piac átláthatósága, a gabona határidős és opciós piac pedig a szakmai szereplők mellett elérhetővé válik a hazai és külföldi pénzügyi befektetők számára is. A két tőzsde integrációja a várakozások szerint az egész hazai tőkepiac hatékonyságát növelni fogja.