Negyedik nyugdíjpillér: 10 milliárdnyi megtakarítást vár a BÉT-elnök

Vágólapra másolva!
A negyedik nyugdíjpillér, a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) jövő évi bevezetését méltatta a Szalai-Berzeviczy Attila, aki 2006-ban mintegy 10,5 milliárd forintnyi, hosszú távú megtakarításra számít a számlákon.
Vágólapra másolva!

2006. január 1-jétől évi 660 ezer forint hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítást "dotál" az állam minden személyi jövedelemadót fizető állampolgár számára - hangsúlyozta Szalai-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnöke.

A harmadik pillér, az önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után már évek óta igénybe vehető a 30 százalék, de legfeljebb 100 ezer forintos adó-visszatérítés, ami most, a nyesz bevezetésével, a befizetések 30 százalék, de évi legfeljebb 100 ezer forintos állami hozzájárulással egészül ki. Így összesen évente és személyenként 660 ezer forintra növekedett az az "optimális", a harmadik és a negyedik pillérbe befizetendő összeg, amellyel az állami támogatást maximálisan kihasználható.

A negyedik pillér nem konkurense az önkéntes pénztáraknak Szalay-Berzeviczy Attila szerint, hanem csupán további, alternatív, megtakarításra ösztönző lehetőség. Előnye, hogy tudatos befektetői magatartásra ösztönöz, mivel a számla tulajdonosa szabadon eldöntheti, milyen értékpapírba - részvénybe, kötvénybe, befektetési jegybe - fekteti a jövőbeli nyugdíjának kiegészítésére szánt összeget. Ugyanakkor a számlán keletkezett árfolyam-nyereséget nem terheli majd a 2007-ben bevezetésre kerülő árfolyam-nyereségadó sem.

A negyedik és a harmadik pillért elválasztották egymástól - hangsúlyozza a tőzsdeelnök, tehát nincs átjárási lehetőség az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíj-előtakarékossági számlák között, mintegy válaszként azokra a félelmekre, amelyek szerint a negyedik pillér "elszipkázhatja" a nyugdíjas éveikre takarékoskodókat az önkéntes kasszáktól.

A napokban elfogadott, a nyugdíj-előtakarékossági számla bevezetését kimondó törvény szerint a nyesz éves számlavezetési díja a portfólió 1 százaléka, de minimum 2 ezer forint, minden tőkebefizetés utáni vásárlási tranzakció díjmentes, minden további tranzakcióért a számlavezető bank saját kondíciós listája alapján számítja fel díjat.

A tőzsde vezetője szerint a hazai bankok az alacsonyabb kamatkörnyezetben "ki vannak éhezve" minden új, a jutalékbevételek növelésére alkalmas termékre - így várhatóan többen piacra lépnek majd a konstrukcióval -, de a jogszabály lehetővé teszi a brókercégek számlavezetését is.

Az új intézményrendszer kiépülése éveket vesz majd igénybe, de - idézi a tőzsdeelnök az amerikai és az angol példát -, van, ahol a negyedik pillérben összegyűlt vagyon meghaladja a nyugdíjalapokban elhelyezett összeget. Szalai-Berzeviczy Attila 2006-ban, a bevezetés évében 70 ezer számla nyitására és számlánként átlagosan 150 ezer forint megtakarításra számít.