Etikai normákat sért a Fitch

Vágólapra másolva!
A hitelminősítés etikai normáinak megsértésével vádolják német biztosítók a brit Fitch hitelminősítőt. A biztosítók szerint a Fitch megtévesztő jelentéseket közöl, és nem teszi egyértelművé, melyik minősítése készült megrendelésre. A németek a nemzetközi etikei kódex megsértése miatt panaszt tesznek a Fitch ellen az illetékes szerveknél - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A hitelminősítés etikai normáinak megsértésével vádolják német biztosítótársaságok a neves brit Fitch-Ratingset. A kifogások egyik része a minősítések megtévesztő voltára vonatkoznak, ugyanis a Fitch "nem mindig teszi egyértelművé", melyik minősítést készítette megrendelésre. Nehezményezték az érintettek azt az eljárást is, amelynek során a hitelminősítést néha egy-két órával az előre bejelentett vállalati gyorsjelentés előtt hozzák nyilvánosságra. Több német biztosító látja úgy, hogy a minősítőintézet a "kéretlen" besorolásokkal cégét a fizetett minősítésre akarja "rávenni".

A Német Biztosítótársaságok Szövetsége mindezeken felül súlyos szakmai hibákat ró fel a minősítőintézetnek, amelyeket állítása szerint többszöri figyelmeztetésre sem korrigált. A szövetség szerint a Pénzügyi Felügyeletek Egyesülete és az Értékpapír-felügyeletek Nemzetközi Szervezete által kiadott etikai kódex három pontját sértette meg a Fitch, ellene ezért március közepéig formálisan panaszt tesznek majd az illetékes szervezeteknél.

Korábban a német tartományi bankoknak és takarékpénztáraknak volt gondjuk a Fitchcsel, amelyek szintén az etikai kódex megsértésével vádolták a társaságot, és a minősítőcégek szigorúbb szabályozására kérték a törvényhozást.