Dicséri és inti Írországot az OECD

Vágólapra másolva!
Az ír gazdaság az elmúlt évtizedben rendkívül figyelemre méltó gazdasági növekedést produkált, de világos, hogy kockázatokkal néz szembe - mondja a világ fejlett gazdaságait tömörítő OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) szervezete.
Vágólapra másolva!

Az OECD tanulmánya szerint, bár Írország példás eredményeket ért el, most arra van szüksége, hogy erősítse a versenyt, fejlessze az oktatást és támogassa a vállalkozásokat. Az OECD arra is felhívta az ország figyelmét, hogy fejlesztenie kellene infrastruktúráját. Akárhogyan is, ha a növekedés lelassul, a gazdaság valószínűleg finom landol - sejtetett meg az OECD egy kellemetlen lehetőséget.

"A növekedés erős marad, a külföldi tőkebefektetések továbbra is áramlanak az országba, az ír ipar egy vállrándítással intézte el a globális rázkódásokat, és a házárak továbbra is felfelé kúsznak", mondja az OECD egy, az ország gazdaságáról készült felmérésben. Az ír gazdaság mérete gyakorlatilag megduplázódott az 1990-es években, az OECD tagállamok között ebben az időszakban a leggyorsabb növekedést megvalósítva.

Az OECD szerint az ír GDP idén és jövőre is 5 százalékkal bővülhet, azaz Írország megmarad a kiemelkedően gyorsan növekvő országok között, köszönhetően egyebek között egészséges migrációs politikájának és a nagyarányú külföldi beruházásoknak. Ugyanakkor a bevándorlás elősegítésére az ír kormánynak többet kell tennie - írja tanulmányában a nemzetközi szervezet, ahogy a termelékenység fenntartására továbbra is törekednie kell. Emellett az egyensúlyi helyzetet megbillentő bér- és árnövekedési ütem alakulhat ki. Idén az OECD 2,5 százalékos éves inflációra számít Írországban, valamivel nagyobbra a jövő évben. A munkanélküliségi ráta 4,2 százalék körül várható idén és jövőre is.

Mindemellett Írország infrasktúrája többoldalú nyomás alá került a gazdasági növekedés következtében. A nyilvánvalóvá vált "útszűkületek" akár féket is rakhatnak a gazdaságra, figyelmeztet az OECD, miközben a verseny hiánya a kiskereskedelmi szektorban felfelé nyomja a fogyasztói árakat. A verseny hiányának nyomása különösen egyértelműen jelentkezik a fuvarozás, a villamosenergia-továbbítás, a hulladék- és szennyvízkezelés, valamint a szélessávú internet területein. A befektetések elégtelensége a környezetvédelmi infrastruktúra területén a szennyezés növekedéséhez vezetett, és bizonyos szolgáltatások árának emelkedéséhez, mint a szemétkezelés.

A legnagyobb belföldi kockázatot az ingatlanpiac jelenti az íreknek - figyelmeztet az OECD. Az elmúlt évtizedben a házárak gyorsabban növekedtek, mint bármelyik másik OECD országban; az átalárak mintegy háromszorosára nőttek. Bár az árak talán bizonyos fokig túl vannak pozicionálva, az elemzők azt várják, hogy az árak kiegyenlítődnek vagy kissé esnek - inkább, mintsem hogy hirtelen lezuhannak majd.

Az ír adórendszer sokkal jobban támogatja a házépítést, mint a legtöbb OECD-tagország adórendszere, mondja a jelentés, ami hosszú távon megerősítheti az ingatlanpiacot. Az OECD mindemellett azt tanácsolja az ír kormánynak, hogy kerüljön el mindenféle olyan adóváltoztatást, amely az üzletágat még vonzóbbá tenné. Ha az árak túl magasak, az elrettentheti a külföldi befektetőket az országtól - zárja jelentését az OECD.

[origo]/MTI