Kovács az energiafogyasztást adóztatná

Vágólapra másolva!
Az energiafogyasztás adóztatásában lát európai uniós bevételt Kovács László, az EU adóügyi biztosa. Kovács szerint a bevételek mellett az adó a megújuló energiaforrások felé terelné az uniós energiafelhasználást.
Vágólapra másolva!

Az energiafogyasztás után lehetne közös adót szedni az EU-ban Kovács László adóügyi biztos szerint. Kovács az [origo]-nak elmondta: az energiafogyasztás adóztatásával a progresszívabb energiahasználatot lehetne ösztönözni az EU-ban, ráadásul csökkenne a függőség az importtól, és csökkenteni lehetne a környezeti károkat. Kovács az áfa Uniós adóvá alakítását sem veti el, hiszen a forgalmi adó egy része már most is Brüsszelbe kerül.

Kovács szerint ugyanakkor "öngyilkos lépésnek" tartja azt, hogy az Unió az szja-ból részesüljön, ez ugyanis "az EU maradék támogatottságát is felmorzsolná". A biztos szerint éppígy esélytelen a társasági nyereségadó bevezetése is, hiszen ez a gazdaságot állítaná szembe az Unióval.

Kovács szerint az uniós adó bevezetésének pozitív hozadéka az lenne, hogy megszűnnének a mostanában jellemző költségvetési viták. "Nem arról szólnának, hogy ki mennyivel járuljon hozzá, hanem arról, hogy mire költsük mindazt, amit az uniós adóval sikerül bevenni" - vázolta az uniós költségvetés jövőbeni megvitatását a biztos.

Leghamarabb 2014-ben, az új uniós költségvetési ciklusban lehetne elkezdeni az EU-adószedést. Az első lehetőség érdemi tárgyalásokra 2008-2009-ben kínálkozik, amikor az unió vezetése a költségvetési ciklus félidejében fölülvizsgálja a bevételeket és a kiadásokat.

Barsi Szabó Gergely